29 / 03 / 2024

Deniz Şahinkaya: Türkiye'de konut satışı il ve beldeler dahil 1 milyonu aştı!

Deniz Şahinkaya: Türkiye'de konut satışı il ve beldeler dahil 1 milyonu aştı!

Türkiye'de konut satışı il ve beldeler dahil 1 milyonu aştı. Eva Gayrimenkul Uzmanı Şahinkaya'ya göre, bu rekorda markalı konutların küçük yerleşim bölgelerine girmesi etkili oldu...



Türkiye'de konut satışı il ve beldeler dahil 1 milyonu aştı. Eva Gayrimenkul Uzmanı Şahinkaya'ya göre, bu rekorda markalı konutların küçük yerleşim bölgelerine girmesi etkili oldu.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), il ve merkez ilçelerdeki konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, konut satışları 1 milyon adetle bir önceki yıla göre yüzde 28 arttı. İllerde ve merkez ilçelerde 895 bin 594 konut satıldı. Buna beldeler de eklendiğinde rakam 1 milyon 145 bine ulaştı. 2012'de ise toplam satış rakamı 701 bin 621 olmuştu. TÜİK, 2013'e kadar konut satış istatistiklerine beldeleri dahil etmiyordu. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün TAKBİS projesi kapsamındageliştirilen sistem sayesinde en küçük yerleşim birimlerindeki satış hareketleri dahi takip edilebiliyor. 


KOP ERATİFLER BİTİYOR 

Eva Gayrimenkul Değerleme uzmanı Deniz Şahinkaya, Türkiye'de bir dönem konut üretimi dendiğinde ilk olarak akla kooperatiflerin geldiğini hatırlatarak, şöyle konuştu: "Markalı konut projelerinin ön plana çıkmasıyla kooperatifler geçerliliğini yitirdi. 2005'te bunların toplam konut üretimindeki payı yüzde 6'ydı. Bu oran geçen yıl yüzde 3'e düştü." Şahinkaya, markalı konut projelerinin talep üzerine küçük yerleşim yerlerine de indiğini söyledi. 


Yabancıya satış arttı

Mütekabiliyet Yasası'ndan sonra artan yabancı yatırımcı ilgisinin piyasayı hareketlendirdiğini ifade eden Şahinkaya, "Bu yıl ocakta yabancılara konut satışı 2013'ün aynı dönemine göre yüzde 36 arttı. Doların TL karşısında değer kazanmasının da bu artışta önemli bir payı oldu. Yabancılar konut yatırımlarını en çok Antalya'da yapıyor" dedi. 2012'de yabancılara konut satışı 13 bin 495'ken, bu rakam 2013'te 21 bin 691'e ulaştı.


2013'te kaçak yapı azaldı

Şahinkaya, Türkiye'de son üç yılda alınan konut yapı ruhsatları ile yapı izinleri arasındaki farkın kapandığının altını çizdi. Alınan yapı ruhsatlarının yüzde 85'inin yapı kullanma izin belgesine dönüştüğünü belirten Şahinkaya, "Bu oran bize Türkiye'de artık kaçak yapı statüsündeki binaların azaldığını gösteriyor. Bu konuda daire bazında yapılan incelemeler ruhsat ve izin belgeleri arasındaki uçurumun giderek azaldığını ifade ediyor" dedi.


Sabah Gazetesi 


Geri Dön