11 / 05 / 2024

Denizli Pamukkale Mermer Fabrikası icradan 5.4 milyon TL'ye satılıyor!

Denizli Pamukkale Mermer Fabrikası icradan 5.4 milyon TL'ye satılıyor!

Acıpayam İcra Dairesi, Denizli Acıpayam'daki Pamukkale Mermer Fabrikası'nı satışa çıkardı. Satış bedeli 5 milyon 412 bin 571 TL olan fabrikanın ihalesi 1 Eylül'de başlayacak.



Acıpayam İcra Dairesi, Denizli Acıpayam'daki Pamukkale Mermer Fabrikası'nı satışa çıkardı. Satış bedeli 5 milyon 412 bin 571 TL olan fabrikanın ihalesi 1 Eylül'de başlayacak. 



T.C. ACIPAYAM İCRA DAİRESİ TAŞINMAZIN AÇIK ARTIRMA İLANI



Satılmasına karar verilen taşınmazın cinsi, niteliği, kıymeti, adedi, önemli özellikleri :

1 NO'LU TAŞINMAZIN

Özellikleri : Denizli, Acıpayam, Yassıhöyük Mah. 160 ada 1 ve 2 parsel sayılı taşınmaz üzerinde kurulu mermer fabrikası müştemilatı ve bahçesi satışa konudur. Fabrika ve eklentileri iki parsel üzerinde kurulu olduğundan birlikte satılacaktır. İki parsel toplam 45154 metrekaredir. ( Taşınmazlar, müştemilatı, makina ve elektrik teçhizatlarına ait adet, özellikler ve kıymetlerini gösterir bilgi ve listeler aşağıdadır.)

İmar Durumu : 160 ada 1-2 nolu parseller 3194 sayılı imar yasasıa göre imar planlı olup, 2 kat yapı ruhsatına sahiptir. Belediye tarafından gönderilen imar bilgilerinde taşınmazın inşaat yoğunluğu E:050, kat yüksekliği H:7 metre olup, sanayi alanı olarak ruhsatlandırılmıştır. 


Kıymeti : 5.412.571,00 TL


KDV Oranı : Satışta KDV kanununun 17/4-r maddesi ve talep gereğince tüm alıcıların KDV' den istisnasına karar verilmiştir.

Kaydındaki Şerhler : Kaydındaki gibidir.

1. Satış Günü : 01/09/2016 günü 10:00 - 10:10 arası

2. Satış Günü : 29/09/2016 günü 10:00 - 10:10 arası

Satış Yeri : ACIPAYAM BELEDİYESİ DÜĞÜN SALONU - ACIPAYAM-DENİZLİ


A. YAPI VE ARSA DEĞERLERİ: 

Satışı yapılacak olan gayrimenkul 2 parselden oluşmaktadır. Tapunun; Acıpayam ilçesi, Yassıhöyük Mahallesinde kayıtlı 160 Ada, 1 ve 2 Nolu parsellerdir.Parsellerin İmar Durumları; Parseller imar planlı olup, 2 kat ruhsatlı, E=0.50, kat yüksekliği H=7.00 metre olan sanayi alanı olarak ruhsatlandırılmıştır. Tapuda l no'lu parsel, tek katlı mermer fabrikası müştemilatı ve bahçesi şeklinde vasıflandırılmıştır. 2 no'lu parsel ise arsa vasfındadır. 2 Nolu Parsel içinde yapılar olup, tapuda tescil edilmemiştir.1 Nolu Parsel 22.697,00 metrekare ve 2 Nolu parsel 22.457,00 metrekare olmak üzere toplam 45.154,00 metrekaredir.

Tapu kayıtlarında görülen ve aşağıda belirtilen kroki üzerinde bilirkişi tarafından yapı ölçüleri ve isimleri işaretli binaların değerlemeleri yapılmıştır. Sırasıyla:

1-Arsa girişinde yer alan; A ile gösterilen 40 metrekarelik tek katlı bekçi kulübesi mevcuttur. Fabrika sahasına giriş kontrol noktası olarak işlevi vardır. Tek katlı olup depo ve elektrik giriş panolarının bulunduğu yığma ahşap çatı ve kiremit örtülü bir binadır. 


2-B ile gösterilen 60,00 metre uzunluğunda, 30,00 metre genişliğinde, toplam 1.800,00 metrekare ye oturan tek katlı betonarme prefabrik bir binadır. Mermer fabrikasına ait atölye imalathane olarak kullanılmaktadır. Bu binanın iki bölümde kullanıldığı ve kat yüksekliklerinin 7,00 metre olduğu görüldü. Çatı örtüsü ısı yalıtımlı alüminyum sandviç panel kaplıdır.


3-C ile gösterilen kısım; eni 7,00 metre, uzunluğu 30,00 metre ve 210,00 metrekare ye oturan 2 katlı betonarme prefabrik yapıdır. Bu bölümde; zeminde fabrika kısmına geçiş ve müştemilat alanları, 1. Katta ise idari ofisler ve sosyal alanlar bulunmaktadır. B ile gösterilen binaya yapışıktır. Tavanlar asma tavanlı, çatısı ısı yalıtımlı alüminyum sandviç panel ile kaplıdır. 


4-D ile gösterilen bina; B ve C ile gösterilen binalara güney cephesinden ince uzun bir şekilde eklenmiştir. D ile gösterilen bu bina 26,00metre uzunluğunda, 4,00m genişliğinde, toplam 104,00 metrekaredir. Mevcut imalathane binasının güneyinde beton temelli ve yığma olarak yapılmış, galvaniz sac ile örtülü bir binadır.


5-E ile gösterilen bina; 28,00 metre eninde, 33,00 metre uzunluğunda, toplam 974,00 metrekareye oturan tek katlı bir yapıdır. Mevcut imalathanenin doğusunda; ilave ve aynı yükseklikte betonarme prefabrik bir binadır. Bu binanında yüksekliği 7,00 metre olup, çatısı ısı yalıtımlı alüminyum sandviç panel ile kaplıdır.


6-F ile gösterilen bina; 88,00 metre uzunluğunda, 16,00 metre eninde, toplam 1.408,00 metrekareye oturan bir yapıdır. Bina betonarme yapıdır. B ve E ile gösterilen binaların kuzeyinde yer almakta olup bu binalara bitişik yapılmıştır. Bu binanında yüksekliği 7,00 metre olup, çatısı ısı yalıtımlı alüminyum sandviç panel ile kaplıdır.


7-G ile gösterilen bina: 27,00 metre eninde, 30,00 metre uzunluğunda, toplam 810,00 metrekareye oturan tek katlı bir yapıdır. Bina betonarme prefabrik yapı olup, imalathanenin doğusunda yer almaktadır. E ve F ile gösterilen yapıların doğusundadır. Bu binanında yüksekliği 7,00 metre olup, çatısı ısı yalıtımlı alüminyum sandviç panel ile kaplıdır. 


8- H ile gösterilen bina; ortalama 41,00 metre uzunluğunda, 33,00 metre eninde, toplam 1.357,00 metrekareye oturan bir yapıdır. Hemen danışmanın yanında yer almaktadır. Tek katlı betonarme temel üzerine, çelik karkas ve çelik çatı örtülü bir binadır. Yapı depo olarak kullanılmaktadır.


9-Yapılan araştırma ve inceleme sonucu; arsanın sanayi alanı olması, yapılaşma oranının E=0.50 olması, İmarlı olması arsayı değerli kılan etkenlerdir. Arsalarda bulunan binalar; mermer fabrikasının imalathanesi, müştemilatı, deposu şeklindedir. Doldurma ve boşaltma alanı olarak arsaların bahçesi kullanılmaktadır. Bütün bu olumlu nedenler ve 1 nolu ve 2 nolu parselin bir bütün olarak kullanılması dikkate alınarak, arsanın değerlemesinde metrekaresinin 15,00-TL/metrekare edeceği kanaati oluşmuştur.

Bütün yapılar Mermer Fabrikasına ait imalathane ve müştemilat olarak yapılmıştır.

(Taşınmazlar ve üzerindeki yapıların kıymet takdir miktarları EK-1 nolu çizlegede gösterilmiştir.)


B. MAKİNA VE TECHİZAT DEĞERİ:


Pamukkale Özel Sağlık Hizmetleri Madencilik San.Tic.Ltd.Şti.ne ait Yassıhöyük Köyü 160 Ada, 1 ve 2 Parseldeki taşınmaz üzerinde bulunan, makina techizat ve tesisatlar Mermer Fabrikası içerisinde incelemeye alındı. Fabrikanın NATAMAR MADENCİLİK SA.VE TİC.LTD.ŞTİ. ne kiraya verildiği, 2014 yılı Aralık ayından itibaren fabrikanın yeni adıyla NATAMAR MADENCİLİK SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ. olarak faaliyetini sürdürmekte olduğu anlaşılmıştır. 

Fabrika sahası içerisinde incelemeye alınan birtakım makinaların yerinde olmadığı, bazılarının ise gayrı faal duruma düştüğü, iş görememe nedeniyle fabrika sahasında bulunan hurdalığa atıldığı ve halen hurdalıkta bekletilmekte olduğu tespit edilmiştir. 

Pamukkale madencilik şirketine ait olup fabrika sahasında bulunan ve kullanılmakta olan mermer makinelerinin faydalı ömürleri 20 yıldır. 15 yıldan beri mermer üretim faaliyeti gösteren Pamukkale mermer fabrikasındaki mermer makinelerinin yıpranma oranını yüzde 60 olarak öngörülmüştür. Değerlendirmeler bu yıpranma oranı dikkate alınarak yapılmıştır. 

Fabrika sahası içerisinde faaliyette olan makinaların eskimeye yüz tuttukları, sulu ortamda bulunmaları nedeniyle muhtelif kısımlarının paslanmış oldukları ve makinalarda verim düşüklüğü olduğu görülmüştür. Bu nedenle 2.el konumundaki bu makinalar için piyasa araştırması yapılmıştır. Makinaların tek tek sökülerek bir başka fabrikada kullanılmak istenmesinde 2.el fiyatları çok düşük olacaktır. Makinaların eskimeye yüz tutmuş durumları dikkate alındığında, bu makinaların yerlerinden sökülerek bir başka yere taşınmaları ve tekrar montajları verimli olmayacaktır. 

Fabrikadaki tüm makinaların mütemmim cüz oluşturdukları görülmüştür. Yapılan fiyat araştırmasında mütemmim cüz durumu dikkate alınarak fiyatlandırma yapılmıştır. 

(Makinalara ait adet, özellik ve kıymet takdir miktarları EK-2 nolu çizlegede gösterilmiştir.)



C.ELEKTRİK TESİSİ BİLİRKİŞİ RAPORU


Dava konusu Pamukkale Özel Sağlık Hiz. Mad. San. Tic. Ltd. Şti.’ne ait elektrik tesisatının tespit işidir. 

Aşağıdaki listede fabrikada bulunan elektrik malzemeleri ve piyasa fiyatlarıyla beraber listelenmiştir.

Mermer fabrikası 2000 yılından bu tarafa kullanımdadır. Bu malzemelerinin eskime paylarınıda düşünülmesi gerekmektedir. Piyasaya göre yüzde 20’lik bir kayıp düşüne biliriz. Her ne kadar kullanım söz konusu olsa da bu cihazlar, kablolar, panolar kullanılmaktadır. İşlem görmektedir. Genel toplamı 554.200TL tutan tesis yüzde 20 bir düşüş, yıpranma payıyla 443.360TL olarak hesap etmiş bulunmaktayım bu belirlediğim fiyatlar tamamen piyasaya endeks çıkarılmıştır.

Acıpayam İlçesi, Yassıhöyük bölgesinde bulunan 160 ada, 1 ve 2 parsel üzerinde bulunan, Pamukkale Mermer Mad. San. Tic. Ltd. Şti. ait fabrikanın elektrik tesisatı, trafo tesisi ve tüm elektrik teçhizatı yıpranma oranıda düşünülerek piyasa oranlarına göre ortama fiyatı 443.360TL olarak bulunmuştur. Bu fiyat piyasadan alınan tekliflerin ortalaması olarak alınmıştır. 

(Elektrik tesisatına ait adet, özellik ve kıymet takdir miktarları EK-3 nolu çizlegede gösterilmiştir.)


2 ADET TAŞINMAZ İLE ÜZERİNDE BULUNAN FABRİKA BİNASI, MÜŞTEMİLATI, MAKİNALAR VE ELEKTRİK TESİSATLARINA AİT DEĞERLENDİRME SONUCU 


Satışa konu taşınmazlar Denizli ili Acıpayam ilçesi Yassıhöyük Mah. 160 Ada 1 parsel ve 160 ada 2 parsel numaralı olarak tapu siciline kayıtlıdır.

Satışa konu taşınmaz 160 ada 1 parsel üzerinde bulunan yapıların bir bölümü 160 ada 2 parsel üzerinde kalmaktadır. Fabrika binalarının her 2 parsel üzerinde kalması nedeniyle arsaların bağımsız olarak satışı uygun olmayacağı, her iki parsel üzerindeki yapıların ayrılması ekonomik olmayan sonuçlar doğuracağı bildirilmiştir.

Her iki arsanın birlikte değerlendirilerek üzerindeki yapılar ile birlikte satışının yapılması gerektiği bildirilmiştir.






Satış şartları : 


1- İhale açık artırma suretiyle yapılacaktır. Birinci artırmanın yirmi gün öncesinden, artırma tarihinden önceki gün sonuna kadar esatis.uyap.gov.tr adresinden elektronik ortamda teklif verilebilecektir. Bu artırmada tahmin edilen değerin yüzde 50 sini ve rüçhanlı alacaklılar varsa alacakları toplamını ve satış giderlerini geçmek şartı ile ihale olunur. Birinci artırmada istekli bulunmadığı takdirde elektronik ortamda birinci artırmadan sonraki beşinci günden, ikinci artırma gününden önceki gün sonuna kadar elektronik ortamda teklif verilebilecektir. Bu artırmada da malın tahmin edilen değerin yüzde 50 sini, rüçhanlı alacaklılar varsa alacakları toplamını ve satış giderlerini geçmesi şartıyla en çok artırana ihale olunur. Böyle fazla bedelle alıcı çıkmazsa satış talebi düşecektir.


2- Artırmaya iştirak edeceklerin, tahmin edilen değerin yüzde 20'si oranında pey akçesi veya bu miktar kadar banka teminat mektubu vermeleri lazımdır. Satış peşin para iledir, alıcı isteğinde (10) günü geçmemek üzere süre verilebilir. Damga vergisi, 1/2 tapu harcı ile teslim masrafları alıcıya aittir. Tellâliye resmi, taşınmazın aynından doğan vergiler satış bedelinden ödenir.


3- İpotek sahibi alacaklılarla diğer ilgilerin (*) bu gayrimenkul üzerindeki haklarını özellikle faiz ve giderlere dair olan iddialarını dayanağı belgeler ile (15) gün içinde dairemize bildirmeleri lazımdır; aksi takdirde hakları tapu sicil ile sabit olmadıkça paylaşmadan hariç bırakılacaktır.


4- Satış bedeli hemen veya verilen mühlet içinde ödenmezse İcra ve İflas Kanununun 133 üncü maddesi gereğince ihale feshedilir. İhaleye katılıp daha sonra ihale bedelini yatırmamak sureti ile ihalenin feshine sebep olan tüm alıcılar ve kefilleri teklif ettikleri bedel ile son ihale bedeli arasındaki farktan ve diğer zararlardan ve ayrıca temerrüt faizinden müteselsilen mesul olacaklardır. İhale farkı ve temerrüt faizi ayrıca hükme hacet kalmaksızın dairemizce tahsil olunacak, bu fark, varsa öncelikle teminat bedelinden alınacaktır.


5- Şartname, ilan tarihinden itibaren herkesin görebilmesi için dairede açık olup gideri verildiği takdirde isteyen alıcıya bir örneği gönderilebilir. 


6- Satışa iştirak edenlerin şartnameyi görmüş ve münderecatını kabul etmiş sayılacakları, başkaca bilgi almak isteyenlerin 2011/242 Tlmt. sayılı dosya numarasıyla müdürlüğümüze başvurmaları ilan olunur.


Geri Dön