20 / 04 / 2024

Depozito bedelinin iadesi nasıl olur?

Depozito bedelinin iadesi nasıl olur?

Depozito, kiralananda oluşacak hasarlar veya bina aidatlarının ödenmemesi durumunda kiraya vereni korumak amacıyla alınıyor. Peki, depozito bedelinin iadesi nasıl olur?



Depozito bedelinin iadesi nasıl olur?


Depozito, kiralananda oluşacak hasarlar veya bina aidatlarının ödenmemesi durumunda kiraya vereni korumak amacıyla alınıyor. 


Kira sözleşmelerinde taraflar arasında kararlaştırılması halinde depozito ödenebiliyor. Fakat uygulamada kira sözleşmesinin geri alınmasında çeşitli sorunlar yaşanıyor. 


Depozitonun geri alınması için depozito bedelinin muhakkak kira sözleşmesine yazdırılması gerekiyor. Kira sözleşmesinin ayrıntılı ve doğru şekilde düzenlenmesi şartı aranıyor. 


Depozitonun geri alınması için en önemli delilin kira kontratı ve kiralananın alındığı şekilde teslim edilmesi oluyor. Ayrıca depozito bedelinin enflasyondan etkilenmemesi için yabancı para birimi ya da güncel kira bedelinin X katı olarak yazılması kiracıları koruyacak bir hüküm olarak biliniyor.


Kira sözleşmesinin sona ermesi halinde kiracının herhangi bir zarara neden olmaması ve kira borcunun da kalmaması halinde mal sahibi tarafından depozitonun kiracısına geri ödenmesi gerekiyor.


Kira depozitosu hangi durumlarda geri alınamaz?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön