26 / 04 / 2024

Depozito kaç kira eder?

Depozito kaç kira eder?

Gayrimenkul kiralamalarında kiracının güvence vermesi olarak nitelendirilen depozito bedeli en fazla ne kadar olur? Depozito kaç kira eder? Depozito bedeli ne zaman geri alınır? İşte sorularınızın yanıtı..



Depozito kaç kira eder?

Gayrimenkul kiralamalarında kiracının güvence vermesi olarak nitelendirilen depozito bedeli en fazla ne kadar olur? Depozito bedeli ne zaman geri alınır? Depozito bedeli kaç kira eder?


Depozito bedeli ile ilgili yasal esaslar, Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Kanuna göre, depozito bedeli en fazla üç aylık kira bedeline eşit oluyor. Kiracıdan üç aylık kira bedelinden yüksek depozito bedeli talep edilemiyor.


Kiracının güvence vermesi

"MADDE 342- Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. 


Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür."


Söz konusu bedel, kira başlangıcında vadeli hesaba yatırılıyor. Sözleşme sonunda ise, ev sahibinin onayı ile depozito bedeli kiracıya geri ödeniyor. 


Depozito nasıl geri alınır?
Kiracı hangi şartlarda depozitosunu geri alamaz?

Kira sözleşmesinin olağanüstü feshi!


Geri Dön