16 / 04 / 2024

Depozito nasıl ödenir?

Depozito nasıl ödenir?

Bir gayrimenkulün geçici bir süre için kullanımı sırasında ve o mülkün tahliyesinden sonra gayrimenkul sahibine ödenecek, zarar ve ziyanı tazmin için alınan miktar olan depozito nasıl ödenir?



Depozito nasıl ödenir?

Depozito, bir gayrimenkulün geçici bir süre için kullanımı  sırasında ve o mülkün tahliyesinden sonra gayrimenkul sahibine ödenecek, zarar ve ziyanı tazmin için alınan miktar olarak karşımıza çıkıyor. 


Genellikle taşınmaz mal kiralamalarında kiracıdan alınan bu depozito, muhtemel zararların önlenmesi için talep ediliyor. Kiralamanın sona ermesi halinde zarar meydana gelmemiş ise bu depozito bedeli kiraya geri veriliyor.


Kanunen konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence bedeli olan depozito üç aylık kira bedelini aşamıyor.


Örneğin aylık kira bedelinizin 1.000 TL olduğunu düşünelim. Mal sahibi en fazla 3.000 TL'lik depozito talep edebiliyor. Peki, depozito nasıl ödenir?


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. 


Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri verir.



Depozito ne zaman geri ödenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön