28 / 03 / 2024

Deprem sigortası için ne gerekli?

Deprem sigortası için ne gerekli?

Deprem sigortası olan DASK, binalar için yapılması zorunlu olan sigorta olarak karşımıza çıkıyor. DASK sigortası, depremden sonra meydana gelen maddi zararların teminatı için isteniyor. Peki, deprem sigortası için ne gerekli?



Deprem sigortası için ne gerekli?

Deprem sigortası olan DASK, binalar için yapılması zorunlu olan sigorta olarak karşımıza çıkıyor. Konut ve işyerleri üzerinde yaptırılan teminat sigortası olan DASK sigortasını yaptırmayanlar taşınmazlarının satış ve kiralama gibi işlemlerini yaptıramıyor.


Yıllık olarak düzenlenen deprem sigortası için gerekli belgelerin temin edilmesi ve sigorta priminin ödenmesi gerekiyor. Peki, deprem sigortası için ne gerekli?


Deprem sigortası için ödenmesi gereken sigorta primleri, yüksek riskli bölgelerde daha çok, düşük riskli bölgelerde daha az olacak şekilde belirleniyor. Buna göre; 5 risk bölgesi ve 3 farklı yapı tarzına göre belirlenmiş 15 ayrı tarife fiyatı bulunuyor. 


Deprem risk bölgeleri ayrımında, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan "Türkiye deprem bölgeleri haritası" esas alınıyor.


DASK kapsamında bulunan gayrimenkuller için DASK, depremden sonra meydana gelen maddi zararların teminatı için isteniyor. Konuta veya işyerine DASK poliçesi yaptırmak için, bu sigortayı düzenleyen en yakın sigorta acentesine veya banka şubesine gerekli belgelerle gitmeniz yeterli olacaktır.


DASK için gereken belgeler..

* Sigortalının adı, adresi, telefonu, varsa cep telefonu

* Sigortalının vergi kimlik numarası ve T.C. kimlik numarası

* Sigortalanacak yerin açık adresi

* Tapu bilgileri 

* Binanın inşa yılı 

* Binanın yapı tarzı

* Binanın toplam kat sayısı

* Binanın hasar durumu 

* Meskenin  brüt yüzölçümü 

* Meskenin  kullanım şekli 


Konut kredisinde sigorta yapmak zorunlu mudur?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön