19 / 04 / 2024

Deprem sigortası yıllık ne kadar?

Deprem sigortası yıllık ne kadar?

Depremden dolayı meydana gelen zararları karşılamak için yaptırılması gereken Deprem sigortası yıllık ne kadar? Öğrenmek için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Deprem sigortası yıllık ne kadar?

Yapılar için yaptırılması gereken deprem sigortası yıllık olarak düzenleniyor. Poliçe süresinin son bulması ile tekrar yenilenmesi gereken deprem sigortası yıllık ne kadar, diye merak ediyorsanız hemen yanıtlayalım.


Deprem sigortası, DASK'ın yaptırılacağı konuta ve konut ile ilgili kıstas alınan bazı durumlara göre değişkenlik gösteriyor. Bunların en başında konutun yapısal özellikleri yer alıyor. Çelik-betonarme yapılar veya kagir yapılar farklı yapı tarzı nedeniyle, sigorta bedelini etkileyen unsurlar arasında yer alıyor.


Hesaplamada dikkate alınan bir diğer unsur ise, yapının hangi deprem bölgesinde yer aldığıdır. Bu ne demek oluyor? Eğer konutunuz ülkemizde belirlenen 1. derece deprem bölgesinde yer alıyorsa, DASK için ödeyeceğiniz bedel, 5. derece deprem bölgesinde yer alan konutlar için belirlenen DASK bedelinden daha fazla olacaktır. Bunun nedeni ise 5. derece deprem bölgesinde yer alan yerleşkede deprem olma ihtimalinin daha az olmasıdır.


"Deprem sigortası yıllık ne kadar?" sorusunun yanıtını toparlamak gerekirse; DASK için ödenmesi gereken tek bir fiyat bulunmuyor. Zorunlu deprem sigortası bedeli, konutaa dair özelliklere göre hesaplanıyor.


DASK bedeli, Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatları baz alınarak yapılıyor. Belirlenen sigorta bedeli, tarife fiyatı ile çarpıldığı zaman deprem sigortası DASK ücreti bulunuyor.


2013 yılı DASK fiyatları için kıstas alınan faktörler..

-2013 yılı için yapılan düzenlemelere göre yapı tarzlarına dair tespit edilen metrekare birim maliyetleri şu şekildedir;

* Çelik - Betonarme Karkas Yapılar: 700 TL 

* Yığma Kagir Yapılar: 500 TL 

* Diğer Yapılar: 260 TL 


-DASK yapı tarzına göre bölge bazında fiyatlar..

* Çelik, betonarme ve karkas yapılar: I. Bölge 2.20; II. Bölge 1.55; III. Bölge 0.83; IV. Bölge 0.55; V. Bölge 0.44

* Yığma kagir yapılar: I. Bölge 3.85; II. Bölge 2.75; III. Bölge 1.43; IV. Bölge 0.60; V. Bölge 0.50

* Diğer yapılar: I. Bölge 5.50; II. Bölge 3.53; III. Bölge 1.76; IV. Bölge 0.78; V. Bölge 0.58




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön