19 / 04 / 2024

Deprem sigortasında 'mülkiyet' patlaması!

Deprem sigortasında 'mülkiyet' patlaması!

Tapulardaki 'kat irtifakı'nın 'kat mülkiyeti'ne dönüştürülmesi, 'mülkiyet' için Zorunlu Deprem Sigortası şartı olduğundan DASK'a olan ilgiyi artırdı



Marmara depreminden sonra her konut için mecburi hale getirilen ve 'zorunlu deprem sigortası' olarak bilinen Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) poliçeleri aylık bazda bir rekora imza attı. Ancak rekorda, insanların deprem korkusundan çok, konut tapularında yapılan değişiklik etkili oldu. 2007 yılında 'Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yapılan değişikliğe göre, dairesi tapuda 'kat irtifakı' olarak gözükenler bunu 'kat mülkiyeti'ne dönüştürmek zorunda kaldı. Yasa çıktığı zaman yeterince bilgi sahibi olmayanlar, mayıs ayı başında basında yer alan cezai yaptırımları okuyunca da telaşa kapıldı.

Değişiklik için verilen sürenin Kasım 2009'da dolacak olmasına rağmen, vatandaşlar, kat irtifakı olarak gözüken dairelerini kat mülkiyetine dönüştürmek için harekete geçti. Bu da "kat mülkiyeti" için yapılması zorunlu olan DASK poliçelerine talebi artırdı. Geçen yıl 1-25 Mayıs arasında 201 bin 702 adet satılan DASK poliçesi bu yılın aynı döneminde yüzde 71.3 artarak 345 bin 440'a ulaştı. Mayıs ayının ilk 25 gününde satılan poliçe, geçen yıl mayıs ayının tamamına göre ise yüzde 33.7 artış gösterdi. DASK poliçe sayısı ilk 5 ayda da yüzde 12.17 büyüyerek 3 milyon 184 bine ulaştı.

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR/Dünya


Geri Dön