20 / 04 / 2024

Depreme karşı binalarda su yalıtımı şart olmalı!

Depreme karşı binalarda su yalıtımı şart olmalı!

17 Ağustos depreminde binaların yıkılmasının en önemli nedeninin korozyon (paslanma) olduğunu söyleyen BTM Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ürkmez, su yalıtımı uygulamaları konusunda daha bilinçli olunması gerektiğini belirtti.



Depremler sonucunda meydana gelen yıkımların büyük bölümünün su yalıtımı eksikliğinden kaynaklanan korozyon (paslanma) yüzünden olduğunu belirten BTM Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ürkmez, "Kentsel Dönüşüm kapsamında riskli ve çürük yapıların yenilenmesi sürecinde geçmiş hatalardan ders alınmalı. 


Binaların, yeni yasal düzenlemeler dikkate alınarak inşa edilmesi ile çok daha dayanıklı yapılar elde edilmesi mümkün. Bir binanın depreme karşı dayanıklı olmasının en önemli sigortası su yalıtımı. Yapılan testler de gösteriyor ki su yalıtımsız bir bina 10 yıl içinde taşıma kapasitesinin yüzde 66'sını kaybediyor. 


YÜZDE 85'İ GÜVENLİ DEĞİL 


Güvenli binalar için alınması gereken ilk ve en önemli tedbir, standartlara uygun, CE belgeli yalıtım malzemeleriyle su yalıtımı sağlanması" şeklinde konuştu. 

Türkiye'deki mevcut binaların yüzde 85'nde su yalıtımı bulunmadığını ve ülkemizde yaşanacak depremlerde binaların birçoğunun korozyon nedeniyle yıkılmasının kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekleyen Ürkmez, depremi önlemenin mümkün olmadığına ancak güvenli binalar inşa edilebileceğine dikkat çekti. 

Ürkmez, "Su yalıtımı uygulaması sadece kamu binaları için değil, tüm binalar için zorunlu olmalı" dedi. 


Habertürk Egeli


Geri Dön