19 / 04 / 2024

Derin Mermerci, dairesini kiralamaktan vazgeçti!

Derin Mermerci, dairesini kiralamaktan vazgeçti!

Galata'daki Doğan Apartmanı, bazı yeni ev sahipleri yüzünden eşsiz görünümünü kaybetti. Derin Mermerci de dairesini 'Tarihi görünüme zarar gelir' korkusuyla kiralamaktan vazgeçti.



İstanbul'un en gözde ve ünlü apartmanını sorsanız, eminim birçoklarının yanıtı Galata'daki Doğan Apartmanı olur. Sezen Aksu'dan Tarkan'a Okan Bayülgen'den Şener Şen'e kadar birçok ünlünün dairesinin olduğu bu apartmanı asıl özel kılan ise tarihi... 1890'lı yıllarda İtalyan mimarisiyle yapılan bina, görkemini korumayı başarsa da birçok ev sahibi binanın yenilenen yüzünden hayli rahatsız. Bunlardan biri de Derin Mermerci... 


BİR ÇOK KİŞİ KIZGIN 

Doğan Apartmanı'ndaki eşsiz Boğaz manzaralı dairelerinden birinin sahibi olan sosyetik güzel, bazı ev sahiplerinin binanın tarihi dokusunu bozan tadilatlarından dolayı kızgın. Derin Mermerci de sırf tarihe olan saygısı ve binanın görünümünün bozulmasından korktuğu için buradaki dairesini kiraya dahi vermiyor. 


6 BİN DOLARA HAYIR 

Birçok arkadaşının aylık 5-6 bin dolarlık kira önerisini reddeden Derin Mermerci, birçok antika eşyasını da buradaki dairesinde saklayarak tarihe ve geçmişe olan bağlılığını gösteriyor. Doğan Apartmanı'nın yenilenen ev sahipleri ve yapılan yanlış tadilatlara rağmen halen büyüsünün olduğunu söyleyen sosyetik güzel, "Binanın enerjisi o kadar güzel ki kimsenin gücü bozmaya yetmiyor" diyor.


Derin Mermerci, dairesini kiralamaktan vazgeçti!



Eşi Cem Aydın'la birlikte Taksim'de yaşayan Derin Mermerci için Doğan Apartmanı'ndaki dairesi ayrı bir değer taşıyor. Sosyetik güzeli bu tarihi binayla ilgili üzen ise bazı ev sahiplerinin camlara panjur taktırarak görkemli pencere detaylarını kapatmış olması...


Derin Mermerci, dairesini kiralamaktan vazgeçti!



120 YILLIK ŞAHESER

1895'te 'U' şeklinde inşa edilen Doğan Apartmanı, mimari yapısı kadar Boğaz manzarasıyla da büyülü bir yapı...


Sanat ve sosyete dünyasından birçok kişinin oturduğu Doğan Apartmanı, Beyoğlu'nda Serdar-ı Ekrem sokağında 1895 yılında yapılan İtayan mimari tarzında bir binadır. Belçikalı Helberg Ailesi tarafından inşa edilen bina, mal sahibinin ölmesi ile Osmanlı uyruklu Mair de Botton'a açık artırma ile satıldı. Bina, yine 1929 yılında borçlanma nedeni ile satıldı. 


Önce Victoria Sigorta şirketi tarafından satın alınan bina, 1942'de Kazım Taşkent'in ortağı olduğu Doğan Sigorta'ya satıldı ve 1939'da Alpler'de bir kaza sonucu ölen oğul Doğan Taşkent'in adı binaya verildi. 51 dairenin yanı sıra 400 metrekarelik bir bahçeye sahip olan apartmanın bahçe düzenlemesini ise İngiltere Başkonsolosu Roger Short'un eşi Victoria Short yapmıştır.



Özge GÜRCAN/Takvim


Geri Dön