25 / 04 / 2024

Derince Limanı genişletme projesi protesto edildi!

Derince Limanı genişletme projesi protesto edildi!

CHP'liler, Derince Limanı'na yapılması planlanan dolgu ve genişletme projesini protesto etmek adına bir basın açıklaması yaptı. Tahsin Tarhan, "İlla bu projeyi yapacağız diyorsanız referanduma giderek bunu Derince halkına sormalısınız" dedi.



CHP'liler, Derince Limanı'na yapılması planlanan dolgu ve genişletme projesini protesto etmek adına bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması sırasında konuşan Tahsin Tarhan, "İlla bu projeyi yapacağız diyorsanız referanduma giderek bunu Derince halkına sormalısınız" dedi 


Son dönemde gündemden düşmeyen Derince Limanı'nın genişletilmesi ve dolgu yapılması olayını protesto etmek ve kamuoyuna zararlarını anlatmak adına CHP'liler Derince Limanı önünde bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına; CHP İl Başkanı Cengiz Sarıbay, CHP Milletvekilleri Fatma Kaplan Hürriyet ile Tahsin Tarhan, CHP İzmit İlçe Başkanı Mehmet Ümit Küçükkaya, CHP Derince İlçe Başkanı Nihat Değer, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Sevim Korkmaz Pekyörür, il yöneticisi Sabriya Şahin, Liman-İş Sendikası Şube Başkanı Bülent Aykurt, Eğitim- İş Sendikası Şube Başkanı Suca Omurca, CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Murat Erinç, CHP Derince Kadın Kolları Başkanı Songül Kaya ve çok sayıda parti üyesi katıldı. Derine Limanı girişinde toplanan yaklaşık 200 kişilik CHP'li grup ellerindeki dövizlerle ‘Ya hep beraber ya hiç , Derince Limanı doldurulamaz’ sloganları eşliğinde Derince Limanı'na önüne yürüyerek burada basın açıklaması yaptı. CHP'lilerin basın açıklaması yapacağını öğrenen emniyet güçleri ise Derince Limanı önünde adeta etten duvar ördü.


EĞER BU KENTİ SEVİYORSANIZ


CHP'liler adına ilk olarak açıklama yapan CHP Derince İlçe Başkanı Nihat Değer, "Derince Limanı'na dolgu işlemi tamamlandığında günde yaklaşık bin 300 TIR ve kamyon Derince üzerinden limana giriş yapacaktır. Büyük bir trafik sorunu ortaya çıkacak. Üstelik buna uygun bir alt yapı çalışması olmadığı gibi ilçemizde bir TIR parkı da bulunmamaktadır. Derince'ye mal olmuş Derince Limanı'nda yapılanlar kanun tanımazlıktır. Yakın zamanda otoyol altında kalan Deniz Mahallesi'nde kentsel dönüşüm yapılıp Derincelileri yerlerinden gönderebilirler. Buradan kent yetkililerine sesleniyoruz. Eğer bu kenti seviyorsanız ve halka hizmet ediyorsanız bu duruma kayıtsız kalmayın ve inşaatı durdurun" açıklamasında bulundu.


ÇED'E GEREK OLMAMASI SKANDALDIR


Değer'den sonra açıklama yapan bir diğer isim ise CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Murat Erinç oldu. Erinç açıklamasında, "Yapılmak istenen doldurma ve genişletme işlerinin ihalesiyle birlikte limanlarımız her zamanki gibi yandaşlara peşkeş çekilmiştir. Vekilimiz Haydar Akar bu sorunu gerek mecliste gerekse kamuoyu önünde dile getirmiş, sakıncalarını tüm ülkeye anlatmıştır. Buna istinaden 5 milyon metreküplük hafriyat ile yapılacak dolgunun ekolojik sisteme vereceği zararın ilkokul öğrencisi tarafından bilinirken, Kocaeli Valiliği tarafından ÇED raporuna gerek yok demesi ayrı bir skandaldır. Kocaeli halkı Derince Limanı'nın genişletilmesiyle iki bin 500 kişilik istihdam oluşturacağı yalanıyla kandırılmaktadır" dedi.


REFERANDUMA GİTMELİSİNİZ


Erinç'ten sonra söz alan CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, "Derince'de ihale adaletli ve demokratik bir şekilde yapılmadığı için tepkiler sürüyor. Hiç bir firmayı ihaleye sokmadan yandaşa verdiler. Derince Limanı'nı bu şekilde doldurursanız doğayı katledersiniz. Burası bir deprem bölgesi olmasına rağmen valilik ÇED raporuna gerek yoktur dedi. Sevgili Derinceliler sahip çıkmamız gerekiyor kentimize. Bizler limanlara karşı değiliz. Ancak sizler bu limanı böyle büyütecekseniz alt yapısını genişletmeniz gerek. Derince'nin durumu bunu kaldıramaz. İlla yapacağım diyorsanız referanduma gidersiniz. Derince halkı bunu istiyorsa yaparsınız" ifadelerini kullandı.


SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUYORUM


Liman-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Bülent Aykurt, "Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğu, eski sanayi bakanı Nihat Ergün, milletvekili İlyas Şeker daha düne kadar limanlarımızın doldurulmasına izin vermeyeceğiz derken bugün ne oldu da ÇED raporuna gerek yoktur kararı çıkıyor. Elimizde bilimsel raporlar olmasına rağmen kent yetkilileri neden bu duruma tepkisiz kalıyor. Baromuzla beraber yürütmeyi durdurma adına bir dava açacağız . Ayrıca Liman-İş Sendikası olarak da ayrı bir dava açacağız. Yaşanan haksızlığa son vermek için sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu ihalenin sözleşme gereği zaten iptal edilmesi gerekir. Buradan Cumhuriyet Savcılarımızı uyararak suç duyurusunda bulunuyorum. Burada Mart'tan beri hiçbir bedel vermeden aylardır kullanan firma ve buna göz yuman kamu görevlileri hakkında gerekeni yapın. Safi Port'un burada yapacağı ilk iş burada kanun yok, kanunu biz koyarız diyen liman genel müdürünü işten çıkarmak olmalıdır" dedi.


SÖZLERİNİ TUTMAYA DAVET EDİYORUZ


Aykurt'tan sonra söz alan CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, "Denizlerimizin yeşil alanlarımızın ulus üstü sermayeye peşkeş çekilmesine karşıyız. Fakat sadece bizim burada olmamız yetmiyor. Yer üstü ve yer altı yaşam alanlarımız elimizden alınmaya çalışılıyor. Kocaeli bir deprem bölgesiyken ve hala yaralarını sarmaya çalışırken zamanında 1 metre bile dolgu alanı yaptırmayız diyen başkanları sözlerini tutmaya davet ediyoruz ve sözlerini tutup tutmayacaklarını merak ediyoruz" şeklinde konuştu.


LİMAN-İŞ ÜYELERİDE BURADA OLMALI


Programda son olarak söz alan CHP İl Başkanı Cengiz Sarıbay ise, "AKP iktidarı döneminde halkın yeşille ve denizle irtibatı kesildi. Fakat gördüğüm kadarıyla Derince halkı bunun farkında değil. Halkımız Safi Port’a gerekli dersi vermeli. Ayrıca Liman İş Sendikası’ndan sadece başkanımız geldi fakat bu yeterli değil. Onların da üyeleri ile beraber buraya gelip konuya kayıtsız kalmaması gerekir" açıklamasında bulundu. Açıklama sonrasında grup olaysız bir şekilde dağıldı.


Derince Ekspres


Geri Dön