19 / 04 / 2024

Derince Limanı'na yapılacak dolgu projesine ÇED gerekli değildir kararı!

Derince Limanı'na yapılacak dolgu projesine ÇED gerekli değildir kararı!

Kocaeli'nin Derince İlçesi'ndeki Derince Limanı 39 yıllığına Safi Holding'e kiralanarak Safi Port adını alırken, Kocaeli Valiliği limana 400 bin metrekare dolgu yapılması için hazırlanan proje için 'ÇED gerekli değildir' kararı verdi.



Kocaeli'nin Derince İlçesi'ndeki Derince Limanı 39 yıllığına Safi Holding'e kiralanarak Safi Port adını alırken, Kocaeli Valiliği limana 400 bin metrekare dolgu ve dip taraması yapılması için hazırlanan proje için 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir' kararı verdi. Limanın önündeki alana 2 yıl içerisinde 212 metrekarelik, sonrasında ise 188 bin metrekare olmak üzere toplam 400 bin metrekare dolgu yapılacak.


Özelleştirme kapsamına alınan Derince Limanı'nı 39 yıllığına kiralayarak 'Safi Port' adını veren Safi Holding, geçen yıl Mart ayından itibaren limanın işletmesini aldı. D-100 karayolunun kenarındaki, içerisinden demiryolunun geçtiği limanda yeniden yapılanma başladı. Safi Port'ta dolgu yapılması için proje hazırlandı. Safi Holding'in Safi Port için hazırladığı 'Safi Port Derince Limanı İlave Dolgu Yapımı ve Dip Tarama Projesi', 2 Şubat tarihinde Kocaeli Valiliği'ne sunuldu. Kocaeli Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün sitesinden bugün yapılan duyuruda ise "Safi Derince Uluslararası Liman İşletmeciliği Anonim Şirketi Kocaeli Derince Şubesi tarafından yapılması planlanan Safi Port Derince Limanı İlave Dolgu Yapımı ve Dip Tarama Projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan dosya incelenmiş ve değerlendirilmiştir. ÇED Yönetmeliği'nin 17. maddesi gereğince Safi Port Derince Limanı İlave Dolgu Yapımı ve Dip Tarama Projesi'ne Valiliğimizce 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir' kararı verilmiştir" açıklamasında bulunuldu.


2020 YILINA KADAR 400 BİN METREKARELİK ALAN DOLDURULACAK


Projeye göre, limanda daha önce yapılan 87 bin 719 metrekare dolgu alanı bulunduğu belirtilerek, yeni yapılacak dolgu alanlarının 2 aşamadan oluşacağı, 2016 ve 2017 yıllarında 212 bin metrekarelik alanın, 2018 ve 2020 yıllarında ise 188 bin metrekarelik alan olmak üzere toplam 400 bin metrekarelik alanda dolgu yapılacağı bildirildi. Yeni yapılacak dolgu alanlarıyla birlikte toplam 487 bin metrekarelik dolgu alanı yer alacak.


DENİZDEN 785 BİN METREKÜP MALZEME ÇIKARILACAK


Ayrıca, dolgunun haricinde deniz dibi taraması yapılacak. Projede, deniz dibi taraması deniz seviyesine ve dip özelliklerine göre yapılacak olup, gemilerin su çekimine uygun olarak, deniz tabanında topuk, yükselti bırakılmayacak şekilde en fazla eksi 5 ve eksi 18 metreye kadar taranarak derinleştirilecek. Dip tarama işlemi sonucunda yaklaşık 785 bin metreküp hacminde malzeme çıkacağı öngörülmekte. Dip tarama işleminin ise 2017 ile 2020 yılları arasında yapılması planlanmakta.


ÇED OLUMLU RAPORU GEREKLİ


Hereke Çevre Derneği Başkanı Hayri Altunok dolgu için ÇED olumlu raporu olması gerektiğini belirterek, "Kocaeli Valiliği'nce verilmiş bir karar var. ÇED gerekli değildir şeklinde. Dolgu için böyle bir karar verilmesi hukuken olanaklı değildir. 10 bin metrekarenin üzerindeki her dolgu için 'ÇED olumludur' belgesine ihtiyaç var. Bu tesis için Özelleştirme İdaresi dolgu imar planlarını yaptığı, aynı Galata Port örneğinde olduğu gibi bunun da hukuksuz olduğu, yasadışı olduğu ortadadır. Dolgu imar planlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapar. Yeni bir mevzuat çıktı, güya bazı projeler ÇED'den muaf tutulabilir diye. Fakat bunlar kamu yatırımları için söz konusudur. Şu anda burası bir kamu yatırımı değildir. Üçüncü şahısların, bir yatırımcı firmanın bir dolgu çalışmasıdır. Bu çalışma tamamen yasaya aykırıdır. Kıyı Kanunu'na aykırıdır, ÇED kanununa aykırıdır, her yönü ile hukuken sakıncalıdır" dedi. 


Sözcü


Haber Bizim Kocaeli'de şu şekilde yer aldı;


 

Geçtiğimiz yıl Safi Holding tarafından 39 yıllığına kiralanan Derince Limanı’nda holding yetkililerinin kullanım alanının deniz dolgusu ve ilave rıhtımlarla artırılması kararına çevrecilerden büyük tepki gelmişti. Bu uygulama kararıyla ilgili Kocaeli Valiliği, tartışma yaratacak bir karara imza attı. Konuyla ilgili basın kuruluşlarına bilgilendirme yapan Hereke Çevre Derneği Başkanı Hayri Altunok, valiliğin Derince Limanı’nda yapılacak 450 bin metrekarelik dolgu için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun gerekli olmadığına karar verdiğini söyledi.

 DUBAİ PORT’UN İKİ KATI

Altunok, yaptığı açıklamada, şunlara değindi: “Derince’yi bitirecek proje için yasal izinler çıktı. Kocaeli Valiliği 450 bin metrekarelik dolgu için, yani Dubai Port dolgusunun iki misli dolgu için ‘çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir’ kararı verdi. Galataport örneğinde olduğu gibi, özelleştirme idaresince dolgu imar planı yapılması yasal değildir. ÇED olumlu belgesine ihtiyaç hissedilmemesi ise tümden hukuk dışıdır.

 HERKES SEYİRCİ KALDI

Derince Limanı’na ilişkin yaklaşık 10 gün önce başlayan resmi süreci yine kamuoyuna duyurmuşsak, kamuoyunun tepkisizliği nedeniyle ÇED süreci oldu bittiye getirilmiştir. Başta CHP Derince İlçe Örgütü olmak üzere, tüm siyasi partiler sendikalar ve sivil toplum kuruluşları duruma seyirci kalmışlardır. Evyap örneği yaşanırken, üstüne Dubai Port karşımızdayken Derince Limanı’nın büyütülmesi, üstelikte tam da donanmanın karşısına seyirci kalmak bu kentte yaşayanların lüksü olmamalıdır. Hele hele siyasi partilerin hiç olmamalıdır.”

 DERİNCE LİMANI MECLİS GÜNDEMİNDE

Kocaeli Valiliği’nin aldığı bu karar sonrasında CHP milletvekili Haydar Akar da konuyu Meclis gündemine taşıdı. Önceki gün Meclis’te konuyu gündeme getiren Akar, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’a konuyla ilgili soru sordu. Akar, bakan Işık’a Derince Limanı’nın özelleştirilmesi sonrasında yaptığı açıklamaları hatırlatarak sözlerine başladı.

 TIR SAYISINDA ARTIŞ OLACAK

Akar, “Bu özelleştirmeyi yaparken 450 bin metrekarelik bir deniz dolgusuna da izin verildi. Söylemlerinizde, denizlerde artık dolgu yapılmayacağını, 43 tane limanımız olduğunu ve bu dolguya izin verilmeyeceğini ifade etmiş olmanıza rağmen Gölcük tarafına 450 metre, kıyıya paralel, 1 kilometrelik bir dolgudan bahsediyoruz. Bu alanın konteyner limanı olarak değerlendirileceği ifade edilmiş olmasına rağmen LPG tankları ve diğer tehlikeli yakıtların tanklarıyla donatılacak ve Kocaeli'ye giren TIR sayısı yaklaşık 10 bin civarında da artacak. Bu duruma nasıl izin veriyorsunuz veya sessiz kalmayı niye tercih ediyorsunuz?” diye sordu.

 IŞIK, DOĞRU BULDU

Bakan Işık, Akar’ın sorularına cevap vererek, “Körfez’de herkese rastgele liman izni verme şansımız yok, Derince Limanı'nın ölçek ekonomisine uygun şekilde limancılık hizmeti vermesinin de doğru ve gerekli olduğunu düşünüyoruz. Böyle her fabrikanın kendi önüne bir iskele yapacağım diye müracaatına da kesinlikle de karşıyız. Bu noktada da bugüne kadarki tavrımızı sürdürüyoruz ama Derince Limanı’nda  gerçekten limancılık hizmeti verilecek” dedi.

 EKONOMİK OLARAK OLUMLU

Işık, yapılacak olan dolgunun ekonomi açısından olumlu olacağını da kaydederek, “Kaldı ki orada dolum tesisleri falan değil konteyner limanına yönelik bir çalışma  var ve ben  araziyi de karış karış bildiğim için söylüyorum. Şu anda, mevcut limanın hemen yanında bir atıl alan var, o atıl alanın doldurulması ve biraz daha uzatılarak büyük ölçekli gemilerin yanaşmasına da müsaade edilmesinin ben ekonomi açısından da son derece doğru bir yaklaşım olduğunu özellikle söylüyorum” ifadelerini kullandı. 


Bizim Kocaeli



Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


İşletme hakkı 39 yıllığına 543 milyon dolar karşılığında özel şirkete devredilen Derince Limanı'nın büyütülmesi için denize 400 bin metrekare dolgu yapılacak. Kocaeli Valiliği, dolgu ve dip taraması yapılması için hazırlanan proje için ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir' kararı verdi.


Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) bünyesindeyken özelleştirilen Derince Limanı'nın adı ‘Safi Port' olarak değiştirildi. Kocaeli Valiliği ise limana 400 bin metrekare dolgu ve dip taraması yapılması için hazırlanan proje için ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir' kararı verdi. Limanın önündeki alana 2 yıl içerisinde 212 bin metrekarelik, sonrasında ise 188 bin metrekare olmak üzere toplam 400 bin metrekare dolgu yapılacak.


Derince Limanı'nı 39 yıllığına kiralayan Safi Holding, geçen yıl mart ayından itibaren limanın işletmesini aldı. D-100 Karayolu'nun kenarındaki, içerisinden demiryolunun geçtiği limanda yeniden yapılanma başladı. Safi Port'ta dolgu yapılması için proje hazırlandı. ‘Safi Port Derince Limanı İlave Dolgu Yapımı ve Dip Tarama Projesi', 2 Şubat tarihinde Kocaeli Valiliği'ne sunuldu. Kocaeli Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün sitesinden yapılan duyuruda ise proje için ÇED raporunun gerekli olmadığı vurgulandı.


HALK BİLGİLENDİRİLMEYECEK


Açıklamada, “Bakanlığımıza sunulan dosya incelenmiş ve değerlendirilmiştir. ÇED Yönetmeliği'nin 17. maddesi gereğince Safi Port Derince Limanı İlave Dolgu Yapımı ve Dip Tarama Projesi'ne Valiliğimizce ‘ÇED gerekli değildir' kararı verilmiştir.” denildi.


ÇED raporuna lüzum görülmeyince, projeyle ilgili halkı bilgilendirme toplantısı da yapılmayacak. Limanda daha önce 87 bin 719 metrekare dolgu alanı bulunduğu belirtildi. Yeni yapılacak dolgu alanlarının 2 aşamadan oluşacağı, 2016 ve 2017 yıllarında 212 bin metrekarelik alanın, 2018 ve 2020 yıllarında ise 188 bin metrekarelik alan olmak üzere toplam 400 bin metrekarelik alanda dolgu yapılacağı bildirildi. Yeni yapılacak dolgu alanlarıyla birlikte toplam 487 bin metrekarelik dolgu alanı yer alacak.


Projede, deniz dibi taraması deniz seviyesine ve dip özelliklerine göre yapılacak. Dip tarama işlemi sonucunda yaklaşık 785 bin metreküp hacminde malzeme çıkacağı tahmin ediliyor. Dip tarama işleminin ise 2017 ile 2020 yılları arasında yapılması planlanıyor.


‘ÇED olumlu raporu gerekli'


Hereke Çevre Derneği Başkanı Hayri Altunok, devasa bir proje için ÇED raporuna gerek duyulmamasının yasalara aykırı olduğunu öne sürdü. Altunok, şunları kaydetti: “10 bin metrekarenin üzerindeki her dolgu için ‘ÇED olumludur' belgesine ihtiyaç var. Yeni bir mevzuat çıktı, güya bazı projeler ÇED'den muaf tutulabilir diye. Fakat bunlar kamu yatırımları için söz konusudur.”



Zaman


Geri Dön