29 / 03 / 2024

Dersim Kışlası restore edilecek!

Dersim Kışlası restore edilecek!

Dersim Kışlası, Kültür Bakanlığı tarafından müzeye dönüştürülüyor. 10 milyon TL'lik proje önümüzdeki yıl tamamlanacak.



Dikdörtgen yapıdaki kışla binasının ortasında bulunan geniş avlu ise İngiltere'deki Hyde Park'ta bulunan "serbest kürsü" benzeri bir proje ile "hoşgörü" alanı olarak kullanılacak. İsteyen herkes, "hoşgörü" kürsüsüne çıkarak, görüşünü özgürce dile getirebilecek. 


Türkiye, Cumhuriyet tarihinin "kara sayfaları" arasında yer alan ve CHP'nin hükümet olduğu tek partili dönemde yaşanan Dersim trajedisiyle yüzleşmeye devam ediyor. Binlerce masum insanın can verdiği, binlercesinin sürgüne gönderildiği Dersim Harekatı sırasında inşaa edilen ve büyük acılara tanıklık eden Dersim Kışlası, müzeye dönüştürülüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 10 milyon TL'lik ödenek ayrılan projeye ilişkin restorasyon çalışmalarını başlattı. 


İBRET VESİKASI OLARAK SERGİLENECEK


Önümüzdeki yıl açılacak olan Dersim Müzesi'nde, 1935-1938 yılları arasında yaşanan facianın belge, fotoğraf ve günümüze ulaşan tüm bulguları ibret vesikası olarak sergilenecek. Kışlanın zemin katında, Dersim'in yöresel ürünlerinin bulunacağı butik dükkanlar ve kafeteryalar yer alacak. Dersim Müzesi'nde ayrıca Alevi ocaklarının tarihini anlatan belge ve eserler de sergilenecek. Müzede, Dersim faciasının canlı tanıklarının anlatımları da "Sözlü Tarih" adlı bir bölüm de yer alacak. 


Büyük dramlara sahne oldu


Tunceli kent merkezinde bulunan ve bakımsızlık nedeniyle adeta harabeye dönen askeri kışla, Dersim'in adını değiştiren ve kanlı askeri harekatın zeminini hazırlayan Tunceli Kanunu'nun çıkarıldığı, 1935 yılında Alman mimarisiyle inşaa edilmişti. Binlerce masum insanın öldürüldüğü ve sürgünlerin yaşandığı 1937-1938 döneminde dramlara sahne olan Dersim Kışlası, köylerinden koparılarak sürgün edilecek insanların toplama merkezi olarak kullanılmıştı. 



Akşam


Geri Dön