23 / 04 / 2024

Devlet destekli konut hesabı nasıl açılır?

Devlet destekli konut hesabı nasıl açılır?

Devlet, konut sahibi olmak için bankada hesap açarak para biriktiren kimseler destek sağlıyor. Peki, devlet destekli konut hesabı nasıl açılır?



Devlet, konut sahibi olmak için bankada hesap açarak para biriktiren kimseler destek sağlıyor. Bu destekten yararlanmak isteyen kimselerin devlet destekli konut hesabı açmaları gerekiyor. Peki, devlet destekli konut hesabı nasıl açılır?


26 Şubat 2016 tarihinde 29636 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Konut hesabı ve devlet katkısına dair yönetmelik gereğince konut alana devlet desteği yapılacak. Bunun için konut edinim tarihine kadar asgari üç yıl boyunca konut hesabına düzenli ödeme yapmış olması gerekiyor. 


Ancak yönetmelik Ağustos ayında yürürlüğe girecek. Buna göre 2016 yılında yapılacak ilk başvurular için ilk devlet desteği 3 sene sonra; 2019'da alınabilecek.


Devlet tarafından yapılan destekten ancak 7/4/2015 tarihi itibariyla tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmayan kimseler yararlanabiliyor. 


Devlet katkısı almak için konut edinim tarihini müteahip altı ay içerisinde gerekli belgeler ile konut hesabının bulundurduğu bankaya başvurması gerekiyor. 


Konut hesabı, bankaların yurtiçi şubelerinde Türk Lirası cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılıyor. Konut hesabı ortak hesap olarak açılamıyor.


Konut hesabı açılışında katılımcı ile banka arasında sözleşme ve gerektiğinde ürünün işleyiş detaylarını içeren müşteri talimatı düzenleniyor.


Katılımcı birden fazla konut hesabı açtıramıyor. Konut hesabı katılımcı tarafından başka bir bankaya taşınamıyor.


Konut hesabının açıldığı tarihte tamamı kendi adına kayıtlı kat mülkiyeti, kat irtifakı ve yapı kullanma izni belgesini haiz müstakil tapu sahipleri adına konut hesabı açılamıyor.


Konut hesabı ve devlet katkısına dair yönetmelik tam metni!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön