25 / 04 / 2024

Devlet konut kredisi nasıl alınır?

Devlet konut kredisi nasıl alınır?

Yürürlüğe giren 6637 sayılı Bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun ile devlet konut kredisi peşinatları için belli oranlarda destek yapıyor. Peki, devlet konut kredisi nasıl alınır?



Devlet konut kredisi nasıl alınır?

İlk kez ev sahibi olmak için konut kredisi kullanacak kimselere devlet yardım ediyor. Yürürlüğe giren 6637 sayılı Bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun ile devlet konut kredisi peşinatları için belli oranlarda destek yapacak.


Konut kredisi peşinatı biriktirmek için açılan hesaba, diğer koşulların da mevcut olması halinde ortalama yüzde 15'lik teşvik veriliyor. 


Ancak Devlet katkısı ödemesi hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20’sini ve azami 15.000 Türk Lirasını geçeiyor. Peki, devlet konut kredisi nasıl alınır?


Devlet konut kredisi şartları;

- Türk vatandaşı olmak

- Konut sahibi olmamak

- İlk evini Türkiye'den almak

- Türk Lirası cinsinden konut hesabı açmak

- Asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmak


Bu  şartları yerine getiren kimselere, konutu satın almalarını müteakip ilgili bankaya başvurmaları hâlinde Devlet katkısı ödeniyor. 


Konut hesabı ve Devlet katkısı..

Konut sahibi olmayan Türk vatandaşlarına, yurt içinde satın alacakları ilk ve tek konut için 5411 sayılı Kanuna tabi mevduat veya katılım bankalarının yurt içi şubelerinde Türk Lirası cinsinden konut hesabı açmaları, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları ve konutu satın almalarını müteakip ilgili bankaya başvurmaları hâlinde üçüncü fıkraya göre belirlenecek usul ve esaslara göre Devlet katkısı ödenir. 


Devlet katkısı ödemesi hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20’sini ve azami 15.000 Türk Lirasını geçemez. Azami tutar her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılır. Azami tutarı üç katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir. Bu madde hükümleri 5901 sayılı Kanunun 28 inci maddesi kapsamına girenlere uygulanmaz.


Devlet katkısı, Bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten defaten karşılanır ve hak sahibine hesabın bulunduğu banka aracılığıyla ödenir. Hak sahipliğinin tespitinden ve aktarılacak Devlet katkısının doğru ve tam hesaplanmasından hesabın bulunduğu banka sorumludur. 


Bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön