25 / 04 / 2024

Devlet Su İşleri'nden İzmir'e 2.5 milyar liralık yatırım!

Devlet Su İşleri'nden İzmir'e 2.5 milyar liralık yatırım!

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Ali Rıza Diniz, İzmir'e 2 milyar 818 milyon liralık yatırım yaptıklarını açıkladı. Diniz, "2015 yılı yatırım programı çerçevesinde de İzmir'e 2.5 milyar liralık yatırım yapacağız" dedi.




Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Ali Rıza Diniz, 10 yılda İzmir'e 2 milyar 818 milyon liralık yatırım yaptıklarını açıkladı. Kentin içme suyu ve sulama suyu sorununu 2050'ye kadar çözecek projelere imza attıklarını hatırlatan Diniz, "Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın planlamasına göre 2015 yılı yatırım programı çerçevesinde de İzmir'e 2.5 milyar liralık yatırım yapacağız" dedi. 


'Büyükşehir ağır kaldı'

DSİ 2'nci Bölge Müdürlüğü'nü ziyaret eden DSİ Genel Müdürü Ali Rıza Diniz, 36 tarım ve 5 içmesuyu için 2015'te 40 projeyi yatırım programına aldıklarını söyledi. Diniz, "Bu işlerden Kiraz Çatak Göleti, Bayındır Burgaz (Zeytinova) sulaması, Torbalı Aslanlar ve Kazaklar, Bergama Çamavlu, Kemalpaşa Bağyurdu Gölet ve Sulamaları ile  İzmir  içmesuyu 2'nci Merhale Projesi irsale hattı 2'nci kısım işleri tamamlanmıştır" dedi.

2003-2014 yılları arasında tamamlanan tesisler ile şehir merkezine 59 milyon metreküp içme suyunun sağlandığını belirten Diniz, İzmir İçmesuyu Projesi'nin ilk ayağı olan ve 450 milyon metreküp suyun depolandığı Gördes Barajı'nın 2009'da tamamlanarak işletmeye alındığını sözlerine ekledi. Diniz Büyükşehir Belediyesi ile yaptıkları mutabakata göre içmesuyu isale hattı ile arıtma tesisinin inşasını Büyükşehir'in yapması gerektiğini ancak çalışmanın zamanında bitirilmediği için DSİ'nin de projeyi tamamlayamadığını vurguladı. 12 yıllık süreçte kurdukları tesislerle 322 bin 590 dekar arazinin suya kavuştuğunu, tesislerden yılda 170 milyon lira ilave gelir artışı sağlandığını belirten Diniz, inşası tamamlanacak sulama tesisleriyle 233 bin 480 dekar arazinin daha sulamaya açılacağını ve proje safhasındaki tesislerle 206 bin 910 dekar arazinin daha suya kavuşacağını vurguladı. Diniz, "75 dere ıslahı ile 9 ilçe, 6 belde, 27 köy, 23 mahalle ve 54 bin 390 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur. 8 adet dere ıslahı projemiz de sürmektedir" dedi.


Ödemiş'i ziyaret etti

DSİ Genel Müdürü Ali Rıza Diniz, Küçük Menderes Havzası'ndaki yatırım ve çalışmalarla ilgili incelemeler için Ödemiş'i de ziyaret etti. Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem'in ve muhtarların katıldığı toplantıda konuşan Diniz, "DSİ'nin İzmir'deki en büyük projesi 2007 yılında hizmete açılan Beydağ Barajı sulamasıdır. Türkiye'nin en iyi tarım yapılan bölgesindeki topraklarımızın suya kavuşmasını istiyoruz" diye konuştu.


Yeni Asır


Geri Dön