25 / 04 / 2024

Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler nelerdir?

Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler nelerdir?

Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler nelerdir? Merak ediyorsanız, yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler nelerdir?

Devlete ait taşınmaz mallar, Hazineye ait taşınmaz mallar olarak karşımıza çıkıyor. Bu mallar, herkesin istifadesine açık ve menfaati umuma ait olan taşınmaz mallar olarak nitelendiriliyor.


Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler nelerdir, sorusunun yanıtı Taşınmaz mallara yapılan tecavüzlerin önlenmesi hakkında kanunun uygulama şekli ve esaslarına dair yönetmelik kapsamında yer alıyor. Bu yönetmeliğe göre Devlete ait taşınmaz mallar şu şekilde tanımlanıyor;


Devlete ait taşınmaz mallar

Madde 8 - 

Devlete ait taşınmaz mallar, tapuda Hazine adına kayıtlı olanlar ile tescil edilebilir nitelikte Hazineye ait taşınmaz mallardır.


Devletin hüküm ve tasarrufu altında olan taşınmaz mallar

Madde 9 -

 Devletin hüküm ve tasarrufu altında olan taşınmaz mallar, herkesin istifadesine açık olan denizler, göller, nehirler, tarıma elverişli olmayan yerler, kayalar, tepeler ve dağlar gibi sahipsiz şeyler ile Devlet veya bir kamu hukuku tüzel kişisi tarafından umumun yahut bir kısım halkın yararlanmasına terk ve tahsis edilen umumi yollar, köprüler, parklar, meydanlar, mer'alar, yaylak ve kışlaklar gibi menfaati umuma ait olan taşınmaz mallardır.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön