25 / 04 / 2024

Devremülk hakkı hangi gayrimenkullerde kurulabilir?

Devremülk hakkı hangi gayrimenkullerde kurulabilir?

Devre mülk hakkı, devre tatil sözleşmeleri ile karıştırılan bir sınırlı mülkiyet hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, devremülk hakkı hangi gayrimenkullerde kurulabilir?



Devremülk hakkı hangi gayrimenkullerde kurulabilir?

Devre mülk hakkı, devre tatil sözleşmeleri ile karıştırılan bir sınırlı mülkiyet hakkı olarak biliniyor.  Devre tatil sözleşmeleri 6502 sayılı TKHK’nda düzenlenmişken , devremülk hakkı 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 57-65’nci maddelerinde açıklanıyor. 


Devre tatil sözleşmesinde bir yıldan uzun süre bir tesisin belli süre için kiralanması söz konusuyken devremülk sözleşmesinde hak tapuya tescil ediliyor.


Mesken olarak kullanılmaya elverişli bir yapı veya bağımsız bölümün ortak maliklerinden her biri lehine bu yapı veya bağımsız bölümden yılın belli dönemlerinde istifade hakkı, müşterek mülkiyet payına bağlı bir irtifak hakkına devre mülk hakkı deniyor. Peki, devremülk hakkı hangi gayrimenkullerde kurulabilir?


Devremülk hakkı!

Devremülk hakkı ancak mesken nitelikli, kat mülkiyetine veya kat irtifakına çevrilmiş yahut müstakil yapılarda kurulabiliyor. Devre mülk üzerinde bu hakla bağdaşan ayni haklar tesis edilebiliyor. 


Ana taşınmaz mal ile bağımsız bölümlerin ve müstakil yapıların tapu kütüklerinin beyanlar hanesine, bağımsız bölüm veya yapı üzerinde devre mülk hakkı kurulduğu işaret ediliyor ve düzenlenecek tapu senedinde de bu husus belirtiliyor. 


Devremülk hakkı devredilebilir mi?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön