16 / 04 / 2024

Devremülk kullanım süresi!

Devremülk kullanım süresi!

Devremülk hakkını, irtifak hakkını da içeren bir gayrimenkul mülkiyeti olarak tanımlamak mümkün. Peki, devremülk hakkı kullanım süresi ne kadardır? İşte, devremülk kullanım süresi!



Devremülk kullanım süresi!


Mesken olarak kullanılmaya elverişli bir bağımsız bölümden, yılın belli dönemlerinde ve müşterek mülkiyet payına bağlı olarak yararlanmak üzere devlet güvencesi ile alınıyor. Bu hakka devremülk deniyor. 


Devremülk hakkını, irtifak hakkını da içeren bir gayrimenkul mülkiyeti olarak tanımlamak mümkün oluyor. Devremülk üyesi, devremülk tesislerinden tapulu bir devremülk satın almak sureti ile İşletme Yönetimi’nin üyelere sunduğu her türlü hak ve hizmetten yararlanan kişilere deniyor. 


Devremülk üyesi, kat mülkiyeti sistemi ile yapılandırılmış, belirli devrelere bölünmüş bir dairenin,  yılın 52 haftasından en az 2 haftalık bir dönemine sahip oluyor. Devremülk üyeliği, devremülk tapusu ile devlet güvencesi altına alınıyor. Devremülk tapusu, devremülkün satın alınması ile birlikte tapu sicil müdürlüğüne tescil işlemi ile alınıyor.Peki, devremülk kullanım süresi ne kadardır?


Devremülk kullanım süresi!

Aksi resmi senette kararlaştırılmadıkça devre mülk hakkının bağlı olduğu pay, devrelerin sayı ve süreleri esas alınarak eşit bir biçimde belirlenir. Yine devre mülk hakkı yılın belli dönemlerine ayrılmalı ve bu süre 15 günden az olmamalıdır.




Devremülk hakkı hangi gayrimenkullerde kurulabilir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön