29 / 03 / 2024

Devremülk süresi yılda kaç gündür?

Devremülk süresi yılda kaç gündür?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper'in bugün ki köşe yazısında devremülk tatili süresi ve devremülk hissesi ile ilgili okuyucusunun sorusunu cevaplandırıyor. İşte Tamer Heper'in köşe yazısı;



Büyük bir tesiste devremülk aldım. Bir haftalık dönemler için satış yapıldı ancak devremülklerde en az on beş gün olmalı. Bu durumda bize ne tapusu verilebilir? Kat irtifak tapusu verileceğini zannediyorum. Şayet kat irtifak tapusu verecekseler, devremülk tapusu ile kat irtifak tapusu arasında fark var mı? Binalar yıkılıp arsaya dönüşürse arsada hissemiz olur mu? • F. Ö. 


Acaba size bu yeri satanlar mı size yanlış bilgi verdi yoksa siz mi kendiliğinizden bazı bilgiler edindiniz? Zira sizin yaptığınız sözleşme bir "Devremülk alımı" değil. Sizinki devre tatil. Yani size tapu dahi verilmeyecek. Sorunuzda bahsettiğiniz gibi devremülkler en az on beş günlük olur. Bunun altında olanlar devre tatildir ki tapu ile satılmaz sözleşme ile kullanılır. Devremülk özel bir mülkiyet türüdür ki devremülk alanlara kat irtifak tapusu verilmez, doğrudan doğruya devremülk tapusu verilir. Tapu senetlerine bakarsanız ortasına isabet eden bir yerinde üç tane küçük kutucuk vardır. Bunların üzerinde kat mülkiyeti-kat irtifakıdevremülk yazar.Tapu hangi sisteme ait ise o kutucuğun içinde bir (x) işareti vardır. Dolayısı ile devremülk alanlara kat irtifak tapusu verilmez. 


Binalar yıkılırsa ne olur? 

Birincisi, devremülk tapusu alanlar için bu mülkiyet sanki kat mülkiyeti tapusu gibidir ve bir mülkiyet türüdür. Gayrimenkul tapuda devremülk olarak tescillidir. Gayrimenkul var oldukça mülkiyet devam eder, mirasçılara miras olarak kalır. Devre tatil ise yapılan sözleşme ile sınırları bellidir. Sürelidir, bu süre dolduğunda kullanım hakkı ortadan kalkar. Gayrimenkul devre tatil kiralayanın malı değil kuruluşun malıdır, sistemin ortadan kalkması durumunda devre tatil sözleşmesi yapanların gayrimenkul üzerinde mülkiyet hakkı yoktur. Bir nevi otel rezervasyonu gibi düşünülebilir. 


Benim tavsiyem çoğunlukla devremülk sahibi olunması yönündedir, devre tatil tercih olunmamalıdır. Tercih olunacak ise kiralama yapan firma iyice araştırılmalı sağlam referans elde edildikten sonra anlaşma yapılmalıdır, zira devre tatillerle ilgili çokça ihtilafa tanık olmaktayım. 


Posta-Tamer Heper


Geri Dön