19 / 03 / 2024

Devremülk üzerinde ortaklığın giderilmesi!

Devremülk üzerinde ortaklığın giderilmesi!

Devremülk hakkı ancak mesken nitelikli, kat mülkiyetine veya kat irtifakına çevrilmiş yahut müstakil yapılarda kurulabiliyor. Peki, devremülk üzerinde ortaklık giderilebilir mi? İşte, devremülk üzerinde ortaklığın giderilmesi!



Devremülk üzerinde ortaklığın giderilmesi!

Devremülk hakkı ancak mesken nitelikli, kat mül.kiyetine veya kat irtifakına çevrilmiş yahut müstakil yapılarda kurulabiliyor. Yasa gereği, devremülk sadece  mesken olarak kullanılmaya elverişli gayrimenkuller üzerinde kurulabilen bir hak oluyor. 


Devremülk hak sahibi,  yılın en az 2 haftalık bir döneminde gayrimenkulden yararlanma hakkına sahip oluyor. Devremülkler süresiz tapulu oluyor. Tapuda kişinin ismi yer alıyor. 


Devremülk tapusu, devremülkün satın alınması ile birlikte tapu sicil müdürlüğüne tescil işlemi ile alınıyor. Ödemesi biten devremülk üyesi gerekli evrakları tamamladıktan sonra tapu işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Peki, devremülk üzerinde ortaklık giderilebilir mi?


Devremülk ortaklığın giderilmesi!

Üzerinde devremülk hakkı kurulan yapı veya bağımsız bölümün ortak malikleri, aksi sözleşme ile kararlaştırılmamışsa, ortaklığın giderilmesini istenemiyor. 


Devremülk sözleşmesinde, ortaklığın giderilmesinin istenebileceğine dair hüküm varsa, hissedarlar arasında ortaklığın giderilmesi davası açabiliyor. 


Devremülk hakkının şartları!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön