19 / 04 / 2024

Devren kiralık sözleşmesi!

Devren kiralık sözleşmesi!

Borçlar Kanunu gereğince taşınmaz kiracısı, kiraladığı taşınmaz malı tekrar bir başkasına kiraya verebiliyor. Bu kiralama uygulamasına "Devren kiralık" deniyor. Peki devren kiralık sözleşmesi nasıl hazırlanır?



Devren kiralık sözleşmesi!

Borçlar Kanunu gereğince taşınmaz kiracısı, kiraladığı taşınmaz malı tekrar bir başkasına kiraya verebiliyor. Bu kiralama uygulamasına "Devren kiralık" deniyor.


Devren kiralık sözleşmesi ile taşınmaz malda yer alan kiracı mevcut kullanım hakkını bir başkasına kiraya vermiş oluyor. 


İşyerlerinde sıklıkla karşılaşılan devren kiralık uygulamasında yeni kiracı bir önceki kiracıdan kullanım hakkını ve işyerinde yer alan malları devralıyor. Yeni kiracı, kira bedelini ise mal sahibine ödüyor. Ayrıca işyeri içerisindeki demirbaş kullanımı yine işyeri sahibi tarafından belirleniyor.


Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise Devren kiralık sözleşmesi yaparken, mal sahibinin izninin alınmış olmasıdır. Aksi takdirde mal sahibinin izni alınmadan yapılan devren kiralık sözleşmesi hükümsüz olarak kabul edilebiliyor.


Devren kiralık sözleşmesi - Borçlar Kanunu

Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemez. Kiraya veren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamaz.


Kiraya verenin yazılı rızasıyla kira ilişkisi kendisine devredilen kişi, kira sözleşmesinde kiracının yerine geçer ve devreden kiracı, kiraya verene karşı borçlarından kurtulur.


İşyeri kiralarında devreden kiracı, kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla iki yıl süreyle devralanla birlikte müteselsilen sorumlu olur.


Kiracının kiracısı olur mu?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön