16 / 04 / 2024

DiaSA Türkiye 'de 3 kat büyüme kararı aldı

DiaSA Türkiye 'de 3 kat büyüme kararı aldı

Lüks marka Dior"un patronu Bernard Arnault, Carrefour"un da ortağı. Arnault"nun baskısıyla Carrefour"un iştiraki olan indirimli zincir Dia"yı satabileceği belirtiliyor. DiaSA ise Türkiye"de 3 kat büyüme kararı aldı



Fransız perakende devi Carrefour bünyesindeki indirimli market zinciri Dia, Türkiye"de yatırım atağına kalkıyor. Türkiye"de Sabancı Holding ortaklığıyla DiaSA olarak faaliyet gösteren zincir, Türk ekonomisindeki rüzgarı arkasına almak için kolları sıvadı.
Dünyanın 3"üncü büyük indirimli market zinciri olan İspanyol Dia, 9 ülkede faaliyet gösteriyor. Dia"nın en önemli pazarları arasında ekonomik krizde büyük darbe gören İspanya, Yunanistan ve Portekiz var. Bu nedenle Dia, ciddi büyüme yakalayan Türkiye"deki pazar payını artırmak için harekete geçti.

Ancak dünyada Dia"yı yakından ilgilendiren bir gelişme yaşanıyor. Financial Times (FT) gazetesi, geçen hafta Carrefour"un Dia"yı satabileceğini yazdı. Carrefour"un önemli hissedarları olan ABD"li Colony Capital fonu ile lüks markalar Dior ve Louis Vuitton"un patronu Bernard Arnault"nun şirkete kar baskısı yaptığı ve bu nedenle Dia"nın satışının gündemde olduğu belirtiliyor. Carrefour ve Dia bu konuda yorum yapmaktan kaçınıyor. DiaSA Genel Müdürü Fernando Gonzalez Somoza ise, œTürkiye, Avrupa ülkelerinden hızlı büyüyor. şžu an bizim için çok önemli bir ülke. Türkiye"ye daha önce yapmadığımız kadar yatırım yapmayı planlıyoruz. 2015"e kadar çok agresif planlarımız var diyor.

Agresif yatırım başlıyor
2015"e dek 900 civarındaki   mağaza sayılarını 2600"e çıkaracaklarını söyleyen Somoza, œAnadolu"ya yayılacağız. Franchise vererek büyüyeceğiz. 3300 olan çalışan sayımızı en az ikiye katlayacağız diyor. Kriz döneminde indirimli zincirlerin değerinin daha iyi anlaşıldığını belirten Somoza şunları söylüyor:
œİspanya ve Fransa ana pazarlarımız. Brezilya, çin ve Arjantin de çok önemli. Ancak Türkiye"nin performansı bizi çok memnun ediyor. Türkiye bu zamanda büyümesiyle çok önemli bir fırsat. Türkiye"deki büyüme planımızı hızlandırdık. Büyümek için elimizi çabuk tutuyoruz.

İspanya"ya Türk ketçabı
Dia bünyesinde 18 yıldır çalışan Somoza, ilk kez 2008 yılında DiaSA"nın başına atanınca İspanya dışına çıkmış.   Türkiye ve İspanya"nın birbirine çok benzediğini düşünen Somoza, œTürkiye"de Akdeniz havasını yakaladım. Eşimle hiç bir ön yargı taşımadan geldik diyor.
28 şehirde 900"e varan mağaza sayısını artırmak için franchise sistemine ağırlık verdiklerini anlatan Somoza şunları söylüyor:

Bakkal ilgisi
œİspanya"da 25 yıl önce franchise vermeye başladık. şžu an İspanya"da McDonald"s"dan çok franchise"ımız var. Bu iş genlerimizde var. Türk insanı girişimciliği seviyor. Türkiye"nin franchise veren ilk ve tek gıda perakendecisiyiz. Bizden franchise almak isteyen bakkallara özel önem veriyoruz.

şžimdiye kadar bakkaldan DiaSA franchise"ına dönen işletme sayısı 40"ı geçti. Türkiye"de 300"e varan franchise mağazamız tüm dünyadaki Dia"lar arasında ikinci.Yaklaşık 700 çeşitle en fazla market markalı ürüne sahip indirim marketiyiz. Türkiye diğer Dia ülkelerine ihraç ettiği Dia marka ürünleriyle yılda 10 milyon liradan fazla ihracat yapıyor.
Mesela İspanya Dia"ları Türk ketçabı satıyor.

 Sıkı Real Madrid"li
Futbolu yakından takip ettiğini ve ciddi bir Real Madrid taraftarı olduğunu belirten Fernando Gonzalez Somoza, œİspanya"da Türk futbolu bilinir. Buraya gelince ilk önce Fenerbahçe"yi tuttum. Ama Guti"nin transferiyle birlikte artık Beşiktaş"ı takip ediyorum. Ofiste ise çoğunluk Galatasaraylı diyor.

Sabancı"ya övgü
Guti"nin bir süre önce alkollü olarak trafikte ters yöne girmesi ve kaza yapması hakkındaki yorumu ise, œBen Guti"den çok daha iyi bir şoförüm şeklinde. Sabancı Holding"le çok iyi bir ilişkileri olduğunu belirten Somoza, Türk ekonomisinin en önemli özelliklerinden birisinin değişen şartlara çabuk adapte olabilmesi olduğunu düşünüyor.
İstanbul sokaklarında yürümenin en büyük hobisi olduğunu anlatan Somoza, œİstanbul"da favori yerim Kariye Müzesi. Bir de Eminönü meydanı var. Burası benim için tam anlamıyla İstanbul"u simgeliyor diyor.  
Milliyet/SERKAN ARMAN


Geri Dön