29 / 03 / 2024

Dikili tarım arazilerinde yapılaşma şartları!

Dikili tarım arazilerinde yapılaşma şartları!

Dikili tarım arazilerine dikilen bitki türünün sayıları Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından belirleniyor. Peki dikili tarım arazilerinde yapılaşma mümkün mü? Dikili tarım arazilerinde yapılaşma şartları nelerdir?



Dikili tarım arazilerinde yapılaşma şartları!

Dikili tarım arazileri, arazi özelliklerine bağlı kalmaksızın, sayıları; tür ve cinsine göre Bakanlıkça belirlenecek asgari sayıda meyve, asma, fındık, fıstık, gül, çay ve benzeri ağaç, ağaççık ve çalı formunda yöre ekolojisine uygun çok yıllık bitkilerin dikili olduğu araziler, dikili tarım arazisi olarak tanımlanıyor.


Dikili tarım arazilerine dikilen bitki türünün sayıları Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından belirleniyor. Peki dikili tarım arazilerinde yapılaşma mümkün mü?


Dikili tarım arazilerinde yapılaşma şartları, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanun gereğince dikili tarım arazileri, tarımsal üretim amacı dışında kullanılamıyor.


Tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı

MADDE 13. — Mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri ile sulu tarım arazileri tarımsal üretim amacı dışında kullanılamaz. Ancak, alternatif alan bulunmaması ve Kurulun uygun görmesi şartıyla;

             

a) Savunmaya yönelik stratejik ihtiyaçlar,

             

b) Doğal afet sonrası ortaya çıkan geçici yerleşim yeri ihtiyacı,

             

c) Petrol ve doğal gaz arama ve işletme faaliyetleri,

             

ç) İlgili bakanlık tarafından kamu yararı kararı alınmış madencilik faaliyetleri,

             

d) Bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış plân ve yatırımlar,

             

İçin bu arazilerin amaç dışı kullanım taleplerine, toprak koruma projelerine uyulması kaydı ile Bakanlık tarafından izin verilebilir.

             

Mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri ile sulu tarım arazileri dışında kalan tarım arazileri; toprak koruma projelerine uyulması kaydı ile valilikler tarafından tarım dışı kullanımlara tahsis edilebilir.

             

Tarımsal amaçlı yapılar için, projesine uyulması şartıyla ihtiyaç duyulan miktarda her sınıf ve özellikteki tarım arazisi valilik izni ile kullanılır.

             

Birinci fıkranın (c) ve (ç) bentleri kapsamında izin alan işletmeciler, faaliyetlerini çevre ve tarım arazilerine zarar vermeyecek şekilde yürütmekle ve kendilerine tahsis edilen yerleri tahsis süresi bitiminde eski vasfına getirmekle yükümlüdürler.

             

Bu madde kapsamında valiliklerce verilen kararlara yapılan itirazlar, Bakanlık tarafından değerlendirilerek karara bağlanır.

             

Tarım arazilerinin korunması ve amaç dışı kullanımına dair uygulamaların usûl ve esasları tüzükle düzenlenir.


Dikili tarım arazilerinde ifraz!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön