29 / 03 / 2024

Dilek Okuyucu: 7 ilimize daha buz pisti yapılıyor!

Dilek Okuyucu: 7 ilimize daha buz pisti yapılıyor!

Türkiye Buz Pateni Federasyonunca, Gençlik ve Spor Bakanlığınca çeşitli illerde inşa edilen yeni buz pistleri sayesinde başarılı sporcu yetiştirilmesi hedefleniyor.



Türkiye Buz Pateni Federasyonu Başkanı Dilek Okuyucu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, buzdaki sporcu sayısının her geçen gün arttığına dikkati çekerek Erzurum'da 19-21 Şubat'ta yapılan Kısa Kulvar Sürat Pateni Federasyon Kupası-3 yarışmalarına Kocaeli, Ardahan ve Erzurum'da 10 kulüpten 93 sporcunun katıldığını hatırlattı.


Federasyon kupasında 93 sporcunun önemli bir sayı olduğunu vurgulayan Okuyucu, "Macaristan'da bu tür yarışmaları 60-70 sporcuyla yapıyorlar ki Macaristan dünyada ilk 5 içinde olan bir ülke. Bizim için güzel bir sayı ama yetmez, daha çok artırmamız lazım. Tabi bu tesisle de alakalı, 6-7 ile daha buz pisti yapılıyor. İnşallah bu tesisler tamamlandıktan sonra bu yarışmaları 400-500 çocukla yapacağız. Sayısal katılımla nitelikte o oranda artacaktır. Kaliteli sporcular geliyor, bu da orta vadede milli takımlar anlamında umut verici'' diye konuştu.


Okuyucu, Kocaeli, Samsun, Bursa, Konya, Hatay, Tekirdağ ve Yozgat'ta buz sporlarının yapılabileceği, çeşitli illerde de bu sporu sevdirecek rekreasyon amaçlı tesisler inşa edildiğini belirterek şöyle devam etti:


"İnşaatlar devam ediyor, tesislerin tamamlanmasıyla yarışma takvimine dahil edilecek ve farklı illerde de şampiyonalar yapılacak. Buz sporlarında başta Erzurum olmak üzere, Kocaeli, Ankara,  İzmir  ve İstanbul'da başarılı sporcuların piste çıkıyor. Bu yıl Ardahan da sporcu yetiştirerek buzda yerini aldı. Tekerlekli patenlerle çalışan minik sürat pateni sporcuları ilk defa Kocaeli'de buzla tanışarak çıktığı müsabakalarda madalya kazandı. Yeni tesislerle sporcu sayısını artırmayı hedefliyoruz. Yeni tesis yapılan illerde, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl müdürlükleri aracılığıyla bu işe yatkın, yetenekli spor insanlarına, antrenör, hakem adaylarına ulaşıyor, onları eğitime alıyoruz. Buzun üzerinde kayamayan antrenör olmaz, onu şimdiden çözmeye çalışıyoruz."


- Altyapıya destek

Çalışmalarının gelecek aylarda daha da hızlanacağına işaret eden Okuyucu, " Önce antrenör yetiştireceğiz, icabında milli takım hocalarımız buralara gidecek. Oralarda bir tohum atacağız. Diğer branşlarda Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri (TOHM) kapsamında 7-8 il bulunurken, buz sporlarında bir tek Erzurum var. Öncelikle Kocaeli'nin de buz sporlarında bu kapsama alınmasını arzuluyoruz. Buz sporlarının gelişmesine katkı sunacak önemli bir proje. Kocaeli ve Ankara'da da olması gerekir, çoğaltılmasını istiyoruz" ifadesini kullandı.


Okuyucu, altyapıya yönelik proje yürüttüklerine, müsabakalara katılan kulüp ve sporcu sayısının gelecek yıllarda daha da artmasını beklediklerine işaret ederek altyapı çalışmalarının malzeme gerektiren maliyetli işler olduğunu dile getirdi.


Sürat pateninde bir çocuğun bu günkü koşullarda branşa başlayabilmesi için yapması gereken asgari harcamanın bin 250 lira civarında olduğunu vurgulayan Okuyucu, malzeme harcamalarını projelendirmeye çalıştıklarını, mevcut ve yeni başlayacak sporcuların malzeme ihtiyaçlarını yürüttükleri projeyle gidermeyi hedeflediklerini kaydetti.


AA


Geri Dön