20 / 04 / 2024

Dilek Sabancı gayrimenkule iddialı girdi!

Dilek Sabancı gayrimenkule iddialı girdi!

Dilek Sabancı'nın gündemindeki iki önemli proje Alaçatı'da resort otel ve İstinye'de Lüks konut yapmak...



Sakıp Sabancı'nın kızı Diiek Sabancı, turizmin ardından "Dilek Gayrimenkul Yatırım ve Turizm AŞ" ile gayrimenkule de girdi. Annesi Türkan Sabanci ile kardeşi Sevil Sabancı'nın da ortak olduğu Dilek AŞ, İstanbul'un birçok noktasında lüks konut ve residance projesine imza atmaya hazırlanıyor, Sabancı'nın gündemindeki iki önemli proje Alaçatı'da resort otel ve İstinye'de Lüks konut yapmak.

Babası  merhum  Sakıp Sabancı'nın "Kızım seyahat etmeyi seviyor" diyerek kurduğu tuirizm şirketi Vista'yi alanında lider yapan Dilek Sabancı, şimdi de gayrimenkul sektöründe adından söz ettirmeye hazırlanıyor.

Sabancı, bundan dört yıl önce kardeşi Sevil Sabancı ve annesi Türkan Sabancı'yla birlikte kurduğu Dilek AŞ. adındaki şirket ile sektörünün bir çok alanında yatırım yapacak. Öncelile butik otel ve lüks konut projeleri olacak. Sabancı bu yeni atılımı ve hayata geçireceği projeler ile ilgili olarak ilk kez Ekonomist'e konuştu:
Ekonomist: Sizin kardeşiniz Sevil Sabancı ve anneniz Türkan Sabancı ile birlikte 2006'da kurduğunuz TDSS Gayrimenkul Yatırım şirketinin ismi yakın zamanda Dilek Gayrimenkul AŞ olarak ğişti. Şirket Sakıp Sabancı Holding bünyesinde mi faaliyet gösterecek?

Dilek Sabancı: Evet Dilek AŞ,Sabancı Holding bünyesinde faaliyet gösterecek. Annem ben ve kardeşlerimin Hacı Ömer Sabancı Holding'de yüzde 14 oranında hissesi bulunuyor. Bu hisseleri de Sakıp Sabancı Holding AŞ yönetiyor.

Gayrimenkuldeki hedeflerinizin anlatabilir misiniz?

Sabancı: Sabancı adına yakışır düzgün işler yapmak istiyoruz. Gayrimenkul konusunda Türkiye'de önde gelen ilk üç firma varsa biz 10 yılda onların arasına girmek istiyoruz.

Ben yeni bir şey yapmak istiyordum. Ne yapalım diye bakınca gayrimenkul işleri son zamanlarda kriz hariç gayet iyi giden bir sektördü. Otel yapmak benim işime çok uygundu.

Otelle turizm çok birbirine bağlantılı işler. İleriye dönük İstanbul'da şehir otelleri de olabilir. Her türlü alternatife açığız esasında. A plus'a hitap etmek istiyoruz. Mümkün olduğu kadar exclusive projeler, butik projeler yapmak istiyoruz. Daha çok lüks resort otel markalarının çalıştırabileceği beş yıldızlı oteller düşünüyoruz.

Çeşme-Alaçatı'da bir butik otel projeniz vardı. Ne oldu, hangi aşamada?

Sabancı: İşletmeci adayları ile projelerin son detaylarını toparlarken, gerekli izinler için de kamu makamları ile sonuca gelmek üzereyiz.

İnşaat ne zaman başlanacak, ne zaman hizmete girecek?  
Sabancı: Bu yılın son çeyreğinde inşaata başlanacak. Alaçatı Resort Otel'in 2013 sonu, 2014'ün başı gibi hizmete girmesini planlıyoruz.

Bu otelde hangi müşteri kitlesini hedefliyorsunuz, nasıl bir anlayış ile çalışacak?
Sabancı: Türkiye'nin turizm sektöründe yaşadığı çok büyük bir problem var. Kaliteli turisderi ülkemize çekemiyoruz. Her şey dahil konseptinde faaliyet gösteren binlerce otel düşük bütçeli turisderi hedef alıyor. Ben bir turizmci olarak bu tarz bir konsepte karşıyım. Benim otelime gelen turist otelde kapalı kalmamalı, dışarıya çıkmalı, etraftaki tarihi ve turistik mekanları gezmeli.

Nasıl bir konsept düşünüyorsunuz?

Sabancı: Alaçatı bölgesi bu tip bir turizm anlayışı için mükemmel bir konumda. Alaçatı ve çevresinde çok güzel ve otantik yerler var. Gelen turistleri oralara gitmeleri için teşvik edeceğiz. Ben otelimde her şey dahil uygulaması istemiyorum. Otelimiz oda + kahvaltı konseptinde çalışacak. Öğle yemekleri akşam yemekleri fiyata dahil olmayacak. Otelimizde restaurant olmayacak mı? Elbette olacak ama gitsinler çevredeki balıkçılarda, restaurantlarda da yemeklerini yesinler.  Çevre halkınında, çevredeki işletmelerinde gelen turistlerden para kazanmasını istiyorum.Sonra değişik bir konferans hizmeti anlayışımız da olacak.

Bu konuyu biraz açar mısınız?

Sabancı: Çok büyük oturumlar, konferanslar, bayi toplantıları için değil küçük gruplar için butik çalışmalar yapacağız. Bizim otelimizde firmaların üst düzey yöneticilerinin katılacağı, küçük boyutlarda konferanslar, toplantılar yapılacak.

İşletmesi için hangi zincirlerle görüşüyorsunuz?

Sabancı: Resort otel işletmesi için dünyanın bu konuda önde gelen mar-ka ve firmaları ile görüşmelerimiz de-vam ediyor.

Şehir otelleri de düşünüyoruz musunuz?

Sabancı: Evet, İstanbul, Antalya, Bodrum ve  İzmir  olabilir. Butik tarzda oteller düşünüyoruz. Beş yıldızlı da olabilir.
Başka somutlaşmış projeniz var mı?

Sabancı: İstinye de bir projemiz var. Orda; 4 bin 304 metrekare büyüklüğünde bir arsamız var. S Binicilik'in tam karşısında bulunan arazimiz üzerine A plus kesime hitap edecek bir konut projesi planlıyoruz.

Proje hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Sabancı: Proje 7 bin 100 metrekare inşaat alanında 3 blokta toplam 22 butik konuttan oluşacak. Her blokta 6 daire olmak üzere 18 dairenin yer alacağı projede konudara ek olarak 4 bahçeli konut da yer alacak. Konudarın büyüklükleri 110 metrekare ile 270 metrekare arasında değişirken proje 'esnek mekan' anlayışına uygun olarak gerçekleştirildi. Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından yapılan projenin inşaatına bu yılın son çeyreğinde başlamayı hedefliyoruz. Proje 2011 yılında tamamlanarak teslim edilecek.

Konut sektöründe başka ne tür projeler hayata geçirmeyi planlıyorsunuz?

Sabancı: Dilek AŞ olarak yapacağımız projeler küçük çapta ama nitelikli olacak. Büyük çapta devasa projeler yapmak istemiyoruz. Zaten büyük çapta projeler üreten birçok firma var ve gayet başarılılar. Bu projelerde müşterilerimize ayrıcalıklı, özel ve içinde bulundukları ortamdan mutluluk duyacakları yaşam alanları sunmak istiyoruz. Kısaca az ama öz iş yapmak istiyoruz.

Dilek Sabancı'ya yeni iş sahası gayrimenkulde bugünün en büyük sorunlarından biri olan arazi temini konusundaki yaklaşımlarını da soruyoruz. Şunları anlatıyor:
"Özellikle istanbul'da nitelikli ve arazi bulmak gün geçtikçe zorlaşıyor. Yapılaşmaya uygun arazilerin fiyatları ise çok yüksek, bu rakamlar ile projelerimizin hayata geçirilmesi imkansız. Bize teklif edilen arazilerin fiyatlarına baktığımda rakamların inanılmaz derecede yüksek olduğunu görüyorum. Bu durumda projelerimiz için farklı araziler aramaktan başka seçeneğimiz kalmıyor."

Sabancı kendi portföylerinde bulunan arazilerin değerlendirilmesi hakkında da şu bilgileri veriyor:
"Öncelik sıralamamıza göre Dilek AŞ'nin sahip olduğu arsalar üzerinde proje geliştirme çalışmalarına başladık ve çalışmalarımız devam ediyor. Diğer gayrimenkulleri yine öncelik sıralaması yaparak zamanı geldiğinde değerlendirebiliriz."

"İstanbul Türkiye'nin lokomotif şehri ve artık bu lokomotif bu ağırlığı çekemiyor" diyen Sabancı şöyle devam ediyor:
"Başka lokomotif şehirleri ön plana çıkartmalı, yatırımlarımızı bu şehirlere yapmalıyız, işin birde doğal afet boyutu var. Muhtemel bir istanbul depreminde sadece istanbul değil bütün ülke çok büyük zarar görecek, istanbul'a alternatif şehirler yaratarak bu riski azaltmalıyız. Bu bağlamda istanbul dışı projelere olumlu bakıyorum, iyi bir fırsat gördüğümüz farklı illerde projeler yapabiliriz."
Ekonomist

 


Geri Dön