29 / 03 / 2024

Dinar’a 115 megavatlık rüzgar santrali kuruldu!

Dinar’a 115 megavatlık rüzgar santrali kuruldu!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Bize zaman zaman 'siz havadan, sudan para kazanıyorsunuz' diyorlar. Evet buralardan kazandığımız paralarla beraber ithal ettiğimiz doğal gazın fiyatlarını dengeleyebiliyoruz" dedi...




Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Bize zaman zaman 'siz havadan, sudan para kazanıyorsunuz' diyorlar. Evet buralardan kazandığımız paralarla beraber ithal ettiğimiz doğal gazın fiyatlarını dengeleyebiliyoruz" dedi.


Yapımı ve yatırımı GÜRİŞ tarafından gerçekleştirilen Dinar Rüzgar Enerji Santrali için tören düzenlendi.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin, son 11 yılda enerji politika ve stratejilerin yerli ve yenilenebilir kaynak üzerine oturttuğunu söyledi.


Petrol ve doğal gaz ithal eden bir ülke için bunun çok önemli olduğunu vurgulayan Yıldız, dünyanın şuanda yapılan planlamalarda 2050 yılına kadar ihtiyaç duyulan elektriğin yüzde 12’sinin rüzgar enerjisinden sağlanacağını ifade etti. Yıldız, şuanda 200 milyon avrodan daha fazla bir yatırımla dünyada 250 bin megavat civarında kurulu güçle rüzgarın elektriğe çevrildiğine değindi.


Türkiye’nin özellikle bölgesindeki siyasi istikrarsızlıklarla beraber, son 3-4 ay içerisinde Türkiye’nin seyrini değiştirmek isteyenler olduğunu dile getiren Yıldız, şöyle konuştu:


"Türkiye'nin 11 yıllık kazanımlarını 11 günde feda etmek isteyenler oldu. Tabiki biz bunlara seyirci kalamayız, bunları izleyemeyiz. Bizim tabiki vatandaşımız, çiftçimiz, köylümüz, memurumuz, sanayicimiz adına bu konulara müdahale etme durumumuz vardı ve onu yaptık. Çünkü Türkiye daha fazlasını hak eden, inşallah daha güzelini hak eden, kendimizden daha çok sevdiğimiz çocuklarımıza,  geleceğimize daha güzel bir Türkiye bırakmak açısından daha fazla çalışmamız gerekiyor."


Yıldız, Türkiye'nin 14 Avrupa ülkesinin toplamından daha fazla kurulu güce sahip olduğuna dikkati çekerek, bunun çok önemli olduğunu söyledi. Yıldız, Türkiye’nin ayrıca Avrupa’nın ikinci en büyük elektrik şebekesine sahip bulunduğu ve iletim hattı uzunluğunun 1 milyon kilometreyi geçtiğini belirtti.


Bakan Yıldız, çevreyle beraber elektrik yatırımlarına devam edeceklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:


"Yalnızca geçen yıl Türkiye’de yaklaşık 5,8 milyar kilovatsaat elde edilen enerji bizim 500 milyon dolar daha az doğal gaz ithalatı yapmamızı sağladı.


Her 3 ayda bir elektrik fiyatları, her ay da doğal gaz fiyatlarını gözden geçiririz. Önümüzdeki 3 ayın ekim, kasım, aralık itibariyle elektrik fiyatlarını herhangi bir zam yapmaksızın inşallah aynı fiyatlarla 2014’e taşımış olacağız. Bu çok önemli bir olgu."


Yıldız, bunu, ithal ürünlerdeki ve paritedeki artışa rağmen yerli ve yenilenebilir kaynaklarının kullanımının artmasıyla başardıklarını dile getirdi.


Bölgede rüzgarın yanı sıra önemli kömür yatırımları da gerçekleştirileceğini anlatan Yıldız, bunun istihdama da önemli katkı sağlayacağını ifade etti.


Türkiye’nin rüzgar santrallerindeki pervane ve direkleri üretebildiğine değinen Yıldız, TÜBİTAK’la yürütülen projeyle santraldaki diğer aksamları da üretebilecek bir yapı kurmak için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.


Bakan Yıldız, şöyle devam etti:


"Bize zaman zaman 'siz havadan, sudan para kazanıyorsunuz' diyorlar. Evet buralardan kazandığımız paralarla beraber ithal ettiğimiz doğal gazın fiyatlarını dengeleyebiliyoruz. Eğer biz önümüzdeki 3 ay içerisinde elektrik fiyatlarını şu anki fiyatlardan kullanıyorsak bunun en temel gerekçesi burada açtığımız rüzgar santrallerinden kaynaklanıyordur. Artık ülke olarak hep beraber rüzgara yelken açma zamanıdır."


- Yılda 310 milyon kilovatsaat elektrik üretecek


GÜRİŞ’in başlıca projeleri arasında yer alan Dinar Rüzgar Enerji Santrali, Afyonkarahisar’ın Dinar bölgesindeki rüzgar potansiyelinin temiz enerji üretiminde değerlendirilmesini amaçlıyor.


Santralin 48,3 megavatlık bölümü yılın ilk çeyreğinde devreye alındı.


Toplam 115 megavatlık kurulu güce sahip santral yılda 310 milyon kilovatsaatlik elektrik enerjisi üretecek.


Santral, 134 bin konutun yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak enerjiyi Dinar’ın rüzgarından üretecek.


AA


Geri Dön