11 / 05 / 2024

Dinçmak'tan mobilyacıya yerli destek!

Dinçmak'tan mobilyacıya yerli destek!

Tepe, İstikbal, İpek gibi Türkiye'deki önemli üreticilerin ve İnegöl'ün hemen hemen bütün firmalarının müşterileri arasında olduğunu vurgulayan Mevlüt Dinç, 'Dış pazar son dönemde azaldı, bunun yanında iç pazar çok hareketli' dedi



Ağaç işleme makinelerinde geniş ürün yelpazesiyle hizmet veren Dinçmak, ithal makineleri yerlileştirmek amacıyla gerçekleştirdiği projelerine devam ediyor.

Geçtiğimiz yıl 3 başarılı projeye imza atan firma, bu yıl yine maliyetleri düşürecek bir tezgahı piyasaya sürmeye hazırlanıyor. 80 bin euro'luk Ar-Ge yatırımıyla iki ayrı fonksiyonu birleştirerek zıvana ucu açma ve sıvana kanalı açma işlemini bir arada gerçekleştirme imkanı sunan firma, geçen yıl da Ar-Ge  çalışmaları kapsamında toplam 200 bin euro'luk yatırım yapmıştı.

1979 yılında klasik marangoz makineleri (şerit, kalınlık, planya vs.) üreten küçük bir torna atölyesi olarak kurulan Dinçmak, 1990'lı yılların başından itibaren klasik marangoz makineleri dışında ağaç şekillendirme işleminde kullanılan özel makinelerin tasarımı ve üretimi ile ilgilenmeye başladı. 1997 yılında şirketleşen Dinçmak Limited şžirketi, özellikle ağaç tornalar ve frezelerle ilgili çalışmalarını derinleştirdi ve kullanıcının istekleri doğrultusunda, işe göre profesyonelleştirilmiş makinelerin üretimi konusunda hizmet vermeye devam etti. Mobilya sektöründe ithal makinelerin üreticilere getirdiği maliyetleri azaltacak projelere imza atan firma, TÜBİTAK destekli projeleriyle sektörde fark yaratıyor.

Faaliyet alanları hakkında bilgi veren firmanın Dinçmak Limited şžirketi Genel Müdürü Mevlüt Dinç, 'Ürün yelpazemiz oldukça geniş. Genel başlıklar halinde belirtirsek, kopya tornalar, kopya frezeler, zıvana ucu ve kanalı açma makineleri, sandalye üretim makineleri, yuvarlak ağaç işleme makineleri (fırça, kürek, kazma sapı üretim makineleri) üretimi yapıyoruz. Ürünlerimiz sandalye, masa, koltuk, bahçe mobilyaları, ahşap askı, el aletleri sapları ve avize parçaları üretiminde kullanılıyor. En basitinden CNC makinelerine kadar üretimimiz mevcut' dedi.

İthal makineleri yerlileştirmek amacıyla projeler gerçekleştirdiklerini kaydeden Dinç, sandalye ve koltuk üretimi için yeni bir makine tasarladıklarını ve makinenin iki ayrı fonksiyonu birleştiren bir model olduğunu belirtti. Dinç, '80 bin euro'luk Ar-Ge yatırımıyla zıvana ucu açma ve zıvana kanalı açma işlemini bir arada yapan tezgah geliştirdik. Geliştirdiğimiz bu kompakt model üreticilere ciddi fiyat avantajı sunuyor. Bu makineyle  iki işlemi ucuz maliyetle bir arada yürütmeyi hedefliyoruz' şeklinde konuştu.

TÜBİTAK'la ortak üç proje

Makinelerde kalite talebinin artmasıyla sektörün canlandığını belirten Mevlüt Dinç, bu yıl tamamlanan, TÜBİTAK desteğiyle hayata geçirdikleri üç yeni projeyle ilgili de bilgiler verdi. İlk  projelerinin Tormat CNC ağaç tornası olduğunu kaydeden Dinç, 'Türkiye'de üretimi olmayan bir makine. şžu an ürünümüz pazarda. Know how'ı bize ait bir ürün. İkinci projemiz Tetrat da Türkiye'de çok ciddi bir pazar olan av tüfekleri sanayisine yönelik. Burada kullanılan özel bir CNC işlem merkezi var. Altı eksenli ve bir tüfek dipçiğinin tornasını yapıp mekanizma yerlerini işleyebilen özel bir makine. Türkiye adetsel olarak dünya av tüfeği pazarının yüzde 30'una sahip. Ama para olarak yüzde 10'unu alıyor. Bu da kaliteyle ilgilidir. Kaliteyi artırmanın yolu da daha iyi CNC makinelerle çalışmak. Bugün Konya'da bir ilçe tüfek sektöründen geçiniyor. İstanbul'da büyük firmalar var. Düzce'de Sarsılmaz, Avrupa'nın en büyük yatırımlarından. Dolayısıyla bu makine için iç pazarda talep çok fazla diyebiliriz. Bu makinenin el işçiliğiyle yapılan klasik mobilyaların üretiminde kullanılmasını da planlıyoruz. Bu da sektör için bir ilk olacak' açıklamasında bulundu. Üçüncü makinenin ise sandalye üretimi için geliştirdikleri bir model olduğunu vurgulayan Dinç, 'Yine üretimi Türkiye'de bulunmayan bir makine ve Türkiye'ye İtalya'dan geliyor' dedi.

Güney Amerika'ya ihracat başladı

Tepe, İstikbal, İpek gibi Türkiye'deki önemli üreticilerin ve İnegöl'ün hemen hemen bütün firmalarının müşterileri arasında olduğunu vurgulayan Mevlüt Dinç, 'Dış pazar son dönemde azaldı, bunun yanında iç pazar çok hareketli. Bir ay sonra sektörde çok fazla ihracatın gerçekleşmediği Güney Amerika pazarına ihracat gerçekleştireceğiz. Meksika'da bir firmayla bağlantı kurduk. Bir ay içinde makine göndereceğiz. Güney Amerika çok ciddi bir pazar. Türkiye'nin de çok çalışamadığı bir bölge. Arjantin'den görüştüğümüz bir firma var. Bu pazar için kapıyı açtık devamını getirmek istiyoruz' şeklinde konuştu.

Dinç, hedefleri ile ilgili olaraksa şu açıklamalarda bulundu: 'şžu an bin 800 metrekarelik alanda 25 çalışanımızla hizmet veriyoruz. Yeni ürünlerimizle mevcut binamızın yeterli gelmeyeceğini düşünüyoruz. Bu yüzden yeni bina için yatırım yapmayı da planlarımız arasına aldık. 2011 yılını iki kat büyüyerek bitirmeyi hedefliyoruz. Sektörün geleceği de parlak diye düşünüyorum. Makine üretimi Almanlardan İtalyanlara kaymıştı, şu anda da Türklerde diyebiliriz.'

Birgül Telli / DÜNYA


Geri Dön