24 / 04 / 2024

Dış cephe ısı yalıtımı 100 milyona koşuyor!

Dış cephe ısı yalıtımı 100 milyona koşuyor!

Binalara Enerji Kimlik Belgesi almak için son tarihin yaklaşması, dönüşüm ve yeni binalar dış cephe ısı yalıtım pazarını Avrupa lideri yaptı. Pazar, 100 milyon metrekare hacme ulaşacak.




Kentsel dönüşüm, inşa edilen yeni binalar ve 2017 yılına kadar binalara Enerji Kimlik Belgesi alınması zorunluluğu, dış cephe ısı yalıtımı sektörünü son yıllarda hızlı büyüttü ve Avrupa’da pazar lideri yaptı. 2006 yılında 17 milyon metrekare, 2009 yılında 30 milyon metrekare hacmi olan dış cephe ısı yalıtımı sektörü, 2015 yılında 75 milyon metrekareye ulaşırken, bu yıl 80-85 milyon metrekareyi yakalaması bekleniyor. Özellikle Enerji Kimlik Belgesi almak için son tarih olan 2 Mayıs 2017’den ile 2019 yılları arasında pazarın 100 milyon metrekareye ulaşması bekleniyor.

 

2009’dan sonra büyüdü

 

Boya ve yapı kimyasalları sektörünün öncü firmalarından Terraco’nun Genel Müdürü Bulut Uzun ile sektördeki gelişmeleri konuştuk. Dış cephe pazarının 2009 yılından sonra çok ciddi bir büyüme trendine girdiğini söyleyen Bulut Uzun, “Avrupa’nın en büyük pazarı haline geldik. Yılda 70-80 milyon metrekareler arasında bir potansiyel var. Bu nedenle yurt dışındaki firmalar da Türkiye pazarına çok sıcak bakıyorlar” dedi. 

 

2016 yıl sonuna kadar yaklaşık 80-85 milyon metrekare ısı yalıtımı yapılacağını ifade eden Uzun, “Bunların yüzde 30’u Marmara Bölgesi, yüzde 30’u orta Anadolu, yüzde 15’i Doğu Anadolu, yüzde 15’i Karadeniz ve yüzde 10’u Ege ve Akdeniz bölgesi olacak şekilde dağılacağı görüşündeyiz. Yıllık ısı yalıtım miktarının 2018-2019 yıllarında 100 milyon metrekareyi aşmasını bekliyoruz” diye konuştu. Önümüzdeki 10 yılda yaklaşık 9 milyon konutta ısı yalıtımı yapılacağını söyleyen Uzun, “Bunun yüzde 10’u 50 yılı aşmış bina renovasyonu, yüzde 30-35’i kentsel dönüşüm, yüzde 55-60’ı nüfus artışı ve kentselleşmeden kaynaklanacak” dedi.

 

3  Marmaray  yapılır

 

Türkiye genelindeki tüm binaların yaklaşık yüzde 15’inde ısı yalıtımı yapıldığını ifade eden Bulut Uzun, Mckinsey’in araştırmasına göre, karbon emisyonu azaltma yöntemlerinin fayda maliyet karşılaştırılmasında binaların ısı yalıtımının ilk sırada yer aldığını ifade etti. Türkiye’deki tüm binaların yalıtımı yapılsa 10 milyar dolarlık tasarruf elde edileceğini kaydeden Uzun, “Bu 10 milyar dolar ile 10 bin km otoyol, 4 adet uluslararası havaalanı, 3 adet Marmaray yapılabilir. Cari açıkta 7 milyar dolar azalma olur” diye konuştu.

 
Hızlı büyüme ama...

 

Uzun, sektörün çok büyüdüğünü  ancak yanlış büyüdüğü noktalar olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: “0 tarafında ürünlerimizin arkasındayız ama o ürünü alıp işleyen taraf hâlâ zayıf. Dış cephe ısı yalıtımı hem mühendislik hem kalite gerektiren bir iş. Bunu uygulamak için bir ehliyet gerekmiyor.”

 
Yeni fabrika yatırımı sinyali

 

TERRACO olarak yılın ilk 4 ayında yüzde 70 büyüme yakaladıklarını dile getiren Bulut Uzun, “Geçen yıl Eskişehir’deki fabrikamıza 3 milyon liralık ciddi bir yatırım yaptık, bu yıl da bir o kadar yatırımımız olacak. Alan olarak da yerimiz doldu, 2-3 yıl içinde farklı bir yerde yeni yatırım için fizibilite çalışmalarına başladık. Üretimi yaş ve kuru üretim olarak ikiye ayırmak gibi bir düşüncemiz var” diye konuştu. 

 

İhracatı Avrupa’ya

 

İHRACATTA çok iyi ilerlediklerini belirten Bulut Uzun, Avrupa ve Güney Afrika ağırlıklı olmak üzere 25 noktaya ihracat yaptıklarını, 12 tane satış noktalarının bulunduğunu kaydetti. Uzun, Terraco’nun İngiltere dışındaki en Batı’daki fabrikası olduklarını ve Avrupa pazarını geliştirdiklerini söyledi. 

 
Ahşap görünümlü boyaya ödül
 

TERRACO’NUN 170’ten fazla ürüne sahip olduğunu anlatan Bulut Uzun, “Terraco’nun ana ürünü dış cephe ve iç cephe macunları. Bizim de en çok ihraç ettiğimiz üründür. Ürün gamımızda iç ve dış boyalar, dış cephe kaplamaları, dekoratif boyalar, ısı, su, ses yalıtım sistemleri, spor saha boyaları, yapı kimyasalları gibi ürünlerin yanı sıra derz dolgu macunları, elastomerik boyaları ve ahşap, seramik, taş cephelere alternatif olarak sunulabilecek  boyalar bulunuyor. Zeminden çatıya kadar tüm ürünleri sunabiliyoruz” dedi. Uzun, ahşap görünümlü boyaları ile Terraco Grubu’nda ödül aldıklarını, Türkiye’de de Yapı Fuarı’nda bu ürünle ödül kazandıklarını belirtti. Uzun, bu ürünün konut projelerinde sıkça tercih edildiğini sözlerine ekledi.



Vatan


Geri Dön