28 / 03 / 2024

Dış cephe mantolama yapılması zorunlu mu?

Dış cephe mantolama yapılması zorunlu mu?

Yalıtım uygulaması ile binalardaki sıcaklık dışarıya çıkmazken dışarıdaki sıcaklık da içeriye giremiyor. Böylece bina içindeki sıcak ve soğuk havalara karşı dayanıklılık artıyor. Peki, dış cephe mantolama yapılması zorunlu mu?



Dış cephe mantolama yapılması zorunlu mu?

Mantolama en basit anlatımla binayı kat kat giydirmeye deniyor.  Dış cephenizi ısı yalıtımızla kaplarsanız. Evinizin içindeki sıcaklık dışarıya , dışarıdaki sıcaklıkta evinizin içine giremiyor. 


Böylelikle Isınmak için harcadığınız gider yarı yarıya azalmış oluyor daha az yakıt harcamak bütçemize iyi gelirken havayı ve çevreyi daha az kirletmiş olunuyor. 


Mantolama bir ısı polisi gibi çalışıyor ve kaçmaya çalışan ısıyı evin içine hapsediyor. Bu şekilde ısı içeriden dışarıya çıkamıyor. Aynı anda, hem kendi ekonominize, hem devlet ekonomisine, hem de doğaya faydalı olmuş olunuyor. 


2000 yılında Resmi Gazetede yayınlanan  Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği hükümlerine göre, yeni binalarda mantolama zorunluluğu yer alıyor.  Yönetmeliğe göre, 2017 tarihine kadar eski binaların da mantolama yaptırmaları gerekiyor. Mantolama yaptılmayan yapılara yasal yaptırımlar uygulanıyor.


Mantolama yapılmayan evlere yasal yaptırımlar arasında; alım-satım, kiralama gibi işlemler yapılamıyor. Bunun yanı sıra doğal gaz ve kombi gibi uygulamalar da yaptırılamıyor.



Isı pay ölçer kullanmak yasal olarak zorunlu mu?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön