26 / 04 / 2024

DİŞTİ binası 10 yıl aradan sonra yenileniyor!

DİŞTİ binası 10 yıl aradan sonra yenileniyor!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi dokusuna uygun olarak inşa edilen Diyarbakır Şehirlerarası Terminal İşletmeleri (DİŞTİ) binasını, 10 yıl aradan sonra bakım ve onarımdan geçiriyor.



Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 2000 yılında temeli atılan 2005 yılında tamamlanan DİŞTİ’yi 10 yıl aradan sonra bakım ve onarımdan geçiriyor. DİŞTİ inşa edilirken yapılan ancak kullanılmayan süs havuzu geçen yıldan itibaren aktif hale getirilirken, terminalin içi ve dışı boyanıp, zemini cilalanıyor. Tefrişatları, tuvaletleri, dış cephe giydirmesi, refüjü, ve peyzaj çalışmaları yenilenen terminalde, özel araç parkı ile yolcu otobüslerinin bulunduğu peronların çizgileri, yol çizgileri yeniden çiziliyor.


“EKOLOJİK GÖRÜNTÜ KAZANDIRMAYI HEDEFLİYORUZ”

Çalışmayla ilgili bilgi veren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kaynak Geliştirme Daire Başkanı Zehra Demir, yıllardır kullanılmasından dolayı şehirlerarası otogarın hem iç hem dış tarafında bakım ve onarıma ihtiyaç olduğunu, bu nedenle otogarın içinde ve dışında yenileme çalışması yürüttüklerini bildirdi. Son bir yıl içerisinde dış ve iç cephede boyama çalışmaları yaptıklarını kaydeden Demir, “Çevre düzenlenmesi, zeminin cilalanması, yeşillendirme, çiçeklendirme ile otogara biraz daha ekolojik bir görünüm kazandırma gibi hedeflerimiz oldu. Bunları büyük oranda gerçekleştirdik. Ancak halen devam eden çalışmalarımız var” dedi.


“DEĞNEKÇİLİK ASGARİ DÜZEYE İNDİRİLDİ”

Otogarın işleyişinde, işletmeci firmayla görüşmeler yapılarak değişikliğe gidildiğine dikkat çeken Demir, “Örneğin değnekçiliğin çok yoğun olduğunu gördük. Bunun önüne geçmek için işletmeci firmalarla yaptığımız görüşmeler neticesinde değnekçiliği en asgari düzeye indirdik. Sıfıra indirene dek çalışmalarımız sürecek” diye konuştu.


“GES PROJESİ UYGULANACAK”

DİŞTİ’de Güneş Enerji Sistemleri’ni kullanacaklarını, bunun için hazırlanan projenin yakında uygulanmaya başlayacağını ifade eden Demir, proje tamamlandıktan sonra DİŞTİ’nin aylık yaklaşık 100 bin TL’lik elektrik fatura giderinin ortadan kalkacağını, üretilecek fazla enerjinin ise DEDAŞ’a satılacağını belirtti. Demir, “Şehirlerarası otogarımızdaki bütün enerji ihtiyacını karşılayabilecek bir güneş enerjisi projemiz kabul edildi ve önümüzdeki günlerde bu çalışmayı başlatacağız” dedi.



Hürriyet 


Geri Dön