24 / 04 / 2024

Divriği Ulu Cami korumasız bırakıldı!

Divriği Ulu Cami korumasız bırakıldı!

Sivas'ta ülkemizin en önemli mimari yapılarından olan 13'üncü yüzyıl tarihli Anadolu Selçuklu eserleri Divriği Ulu Cami ve Darüşşif ası geçmiş yıllarda yaşanan hırsızlık olaylarına rağmen yine güvenliksiz bırakıldı.



Sivas'ta ülkemizin en önemli mimari yapılarından olan 13'üncü yüzyıl tarihli Anadolu Selçuklu eserleri Divriği Ulu Cami ve Darüşşif ası geçmiş yıllarda yaşanan hırsızlık olaylarına rağmen yine güvenliksiz bırakıldı. Sivas Kültür ve Turizm Müdürlüğü ödenek yetersizliği nedeniyle tarihi yapıları koruyan iki güvenlik görevlisinin işine, son verdi.

Tarihi eserlerin 10 gündür korunmasız bırakılmasının nedenini 11 Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü'ye sorduğumuzda daha da ilginç bir cevap alıyoruz. Pürlü 'Kültür ve Turizm Bakanlığı güvenlik görevlilerinin maaşmı özel ödenekle tahsis ediyordu. Bu yıl ödenek gelmeyince biz de güvenlik şirketleriyle ihale yapamadık. Dolayısıyla iki çalışanın işine son vermek zorunda kaldık' diyor.

EVLİYA çELEBİ BÖYÜLEMİşžTİ
Anadolu beyliklerinden Mengücekoğullan döneminde yaptırılmış eserlerin hırsızlardan korunması için bulunan geçici çözüm ise güvenliğin polise devredilmesi. Divriği Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler yarım saatte bir yapıların etrafında devriye gezerek hırsızlardan korunmayı sağlamaya çalışıyor.

Eşsiz bezemeleri ve mermer işçiliğiyle Avrupalı mimarlarca 'Anadolu'nun Elhamra'sı' benzetmesi yapılan,sanat tarihçileri, mimar ve mühendisleri büyüleyen Divriği Ulu Cami ve yanındaki Darüşşifa için Evliya çelebi 'Öyle emek sarf edilmiş, kapı ve duvarlar öyle nakş eylenmiş ki, methinde diller kısır, kalem kırıktır' demiştir. Mengücek Beyi Ahmet şžah annesiyle birlikte Ulu camiyi yaptırırken hastaların müzikle tedavi edildiği Darüşşifa bölümü ise Ahmet şžah'ın eşi Melike Turan'ın talimatıyla inşa edilmiştir
Sabah


Geri Dön