29 / 03 / 2024

Diyarbakır 5 No'lu cezaevi müze olacak!

Diyarbakır 5 No'lu cezaevi müze olacak!

12 Eylül döneminde mahkumlara dışkı yedirilmesi de dahil, işkence merkezi haline getirilen Diyarbakır 5 No’lu cezaevi’nin müzeye dönüştürülmesi için ilk adım önceki gün atıldı..



12 Eylül döneminde mahkumlara dışkı yedirilmesi de dahil, işkence merkezi haline getirilen Diyarbakır 5 No’lu cezaevi’nin müzeye dönüştürülmesi için ilk adım önceki gün atıldı. “Diyarbakır Cezaevi Koordinasyon Merkezi”, Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda cezaevinde işkenceden geçirilirken öldürülenlerin yakınları tarafından açıldı.


Açılışa Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, akademisyenler Baskın Oran, Prof. Turgut Turhanlı, Doç. Murat Peker, avukat Eşber Yağmurdereli, 78’liler Girişimi’nden Celalettin Can ve Gani Alkan’ın da arasında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Cezaevinin müzeye dönüştürülmesi için yapılacak çalışmalar bu merkezden yürütülecek.


Örnekler incelenecek

Askeri darbe sırası ve sonrasında tutuklanarak cezaevinde yatan mahkûmlar, müzenin 12 Eylül dönemindeki haline benzer bir şekilde yapılanmasını talep ediyor. Cezaevinin ne zaman boşaltılacağına ilişkin ise kesin bir tarih yok.  Milliyet’e konuşan Diyarbakır 78’liler Girişimi Başkanı Gani Alkan, koordinasyon merkezinin görevlerini şöyle anlattı:

“İçeridekiler ile dışarıdakilerin görüşleri alınacak. İç dizayn yapılacak. Koordinasyon merkezi, Diyarbakır Cezaevi’nde görev yapanlar, gardiyan olanlar arasında ulaşabildiği herkesle kayıtlar yapacak. Tanıklar, tutuklular ve görüşmeciler anlatacak. 2015’in Temmuz ayı diye söylenmişti bize ancak cezaevinin ne zaman boşaltılacağına dair henüz kesin bir şey yok. Müze için hükümet kararı alınmalı. Dünyadaki müze örnekleri incelenecek. Niyetimiz cezaevini o koşullardaki haline getirmek.


Cezaevinde 12 Eylül sonrası bazı değişiklikler oldu. Bizim zamanımızda koridorlarda Türk padişahlarının resimleri vardı. Camlarda, koğuşlarda, tavanlarda Türk bayrakları asılıydı. Bütün duvarlarda Kenan Evren’in resimleri vardı. Müzeye gideceklere bugünlere gelirken yaşanılan koşulların zorluğunu anlatabilmeliyiz.”


78’liler Girişimi ve Diyarbakır Askeri Cezaevi Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu, “Diyarbakır Cezaevi İnsan Hakları Müzesi Olsun” başlığı altında toplanan ve 2013 yılı içinde en yüksek imza sayısıyla yapılan müracaat olma özelliği taşıyan 100 bin imzalı dilekçeyi, TBMM Dilekçe Komisyonu’na iletmişti.


Milliyet


Geri Dön