18 / 04 / 2024

Diyarbakır Hevsel Bahçeleri özel proje alanı ilan edildi!

Diyarbakır Hevsel Bahçeleri özel proje alanı ilan edildi!

Diyarbakır'daki 8 bin yıllık Hevsel Bahçeleri'nin akıbeti belli oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hevsel Bahçeleri’ni özel proje alanı ilan etti.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Diyarbakır’da Kırklar Dağı’nın eteklerinde yer alan 8 bin yıllık Hevsel Bahçeleri’ni özel proje alanı ilan etti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin haziran ayına kadar bitirilmesi talimatını verdiği çalışmayla, Hevsel Bahçeleri Dicle Nehri kıyılarını da kapsayacak biçimde baştan yaratılacak. Hevsel Bahçesi projesi kapsamına, Dicle üzerindeki tarihi 10 Gözlü Köprü de alındı.


Proje alanına bisiklet ve yürüyüş yolları, seyir terasları, ahşap banklar, spor alanları, 21 adet çeşme, kameriyeler ve kır kahvesi yapılacak. Dicle kenarında da ahşap iskele yürüyüş yolu olacak. Bölgede mangal yakılması yasaklanacak. Hevsel’de 300 kişilik cami dışında yapılaşmaya izin verilmeyecek. Cami, pencerelerinden cam süslemelerine kadar Diyarbakır kültürünü ve mimarisini yansıtacak.


71 BİN AĞAÇ DİKİLECEK


Dicle kenarına, ileride bölgede tekne turları yapılabilmesi için tekne yanaşma alanları da yapılacak. Hevsel Bahçeleri’nde kamuoyundaki algının aksine çok az sayıda ağaç bulunduğunu belirten yetkililer, “Burası orman değil, bahçe. Sebze yetiştirilen, çevresinde meyve ağaçlarının olduğu bir yer. Biz buranın toprağına ve iklimine uygun türleri tercih ettik” dedi. Projeyle, bölgeye 71 bin ağaç, çiçek ve bitki ekilecek. Bahçeye, 2 bin 600 çiçek ekilecek. 65 bin metrekarelik alan da çimlendirilecek.


ZİYARET ALANLARI KORUNACAK


Ünlü “Suzan Suzi” türküsü bu bölge için yazılırken, türküde geçen “Kırklar Dağı’nın eteği” Hevsel Bahçeleri’ne işaret ediyor. Burada, halkın önem verdiği çeşitli ziyaret alanları ve kaynak suları bulunuyor. Proje ile türküde geçen bu alanlar da koruma altına alınacak. Bakanlık, Suriçi bölgesinde terörden zarar gören özellikli konutların yapım çalışmalarını da sürdürüyor. Alipaşa ve Lalebey Mahalleleri ile Kurşunlu Camii çevresinde yer alan kapılar onarılacak. Konutlar, restore edilcek ve güçlendirilecek. Yeni evlerin tamamı orijinal dokuya uygun olarak taştan yapılacak. Büyük bölümü avlulu olan binalarda, her avluya bir ağaç dikilecek. Yetkililer, “Eğer orijinal anıtsal konutta bir duvar eğriliği varsa onu dahi koruyoruz. Hiçbir evin fonksiyon değişikliği olmayacak” dedi.



Habertürk




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Diyarbakır Sur'da teröristlerin yıktığı konutlar yeniden yapılırken şehrin en önemli simgelerinden biri olan Hevsel bahçeleri de özel bir projeyle yenilenecek. Bahçenin tarihi ve kültürel dokusu korunarak yeniden yapılıyor. Toplam 320 dönüm arazi üzerine yapılması planlanan Hevsel Bahçeleri Projesi kapsamında, 300 kişilik mescit, 3 spor alanı, 200 kişilik kır kahvesi yapılacak.


KÖPRÜ DE PROJEDE

Mescitte kullanılacak mimari yöresel uyumu yansıtacak, işleme ve taş dokusu da Diyarbakır'ın tarihi izlerini yansıtacak. Yeni Diyarbakır'ın önemli miraslarından ve türkülere konu olan 10 gözlü tarihi köprü de projenin içerisinde yer alıyor. Ayrıca Dicle vadisinde teknelerin de yaşanabileceği yerler yapılacak.


4 KM. BİSİKLET YOLU

Düzenlemeler yapılırken 60 değişik türde 70 bin ağaç ve çiçek dikimi yapılacak. Ayrıca bahçelerin içine 4 kilometrelik bisiklet yolu ve 14 seyir terası yapılacak.


Sur'a ücretsiz restorasyon

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Suriçi'nde yürütülen projelerde restorasyona büyük önem veriyor. Bölgedeki 99 tane tescilli yapının restorasyon çalışmalarıyla, Kurşunlu Camii çevresinde yer alan toplam 106 tescilli sivil mimari yapıların restorasyon çalışmaları bakanlık tarafından yürütülüyor. Bu çalışmalarla ilgili vatandaşlardan herhangi bir ücret talep edilmiyor.



Yeni Şafak


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı



Diyarbakır Dicle Vadisi Hevsel Bahçeleri Rekreasyon Projesinde sona gelindi. Sur İlçesi sınırlarında yer alan, tarihi 8 bin yıl önceye kadar uzanan 320 dönümlük Hevsel Bahçeleri projesine ilişkin bilgi veren bakanlık yetkilileri, yapılaşmanın en alt seviyede tutulacağını, ağaçların kesilmeyeceği gibi vadinin yapısına uygun yeşillendirme çalışması yapılacağını belirttiler. 


VİLLA YOK, SEYİR TERASI VAR

Hevsel Bahçesi’nin yapılaşmaya açılacağı, villa, konut yapılacağı iddialarının kesinlikle doğru olmadığını belirten yetkililer, “Bakanımız Mehmet Özhaseki’nin kesin talimatı var, Hevsel’i bozmayacağız. Aslına uygun olarak halkın kullanımına açacağız. Mevcut durumundan daha yeşil hale getireceğiz” dediler. Proje çerçevesinde 200 kişilik kır kahvesi, geleneksel Diyarbakır mimarisinde 300 kişilik mescit, 14 adet seyir terası, 10 adet yağmur barınağı ile büfe yapılacak. Ahşap iskele, yürüyüş yolu, birbirine mesafeli şekilde 400 kişilik 90 adet piknik masasının olacağı bahçe içinde mangala izin verilmeyecek. 12 kilometre koşu yolu, 4 kilometre bisiklet yolu, 134 bisiklet kapasiteli park ile 420 araçlık otopark alanı yer alacak.


71 BİN BİTKİ

Hevsel bahçelerinde kamuoyundaki algının aksine küçük ve az sayıda ağaç bulunduğunu belirten yetkililer, “Burası bir orman değil, bahçe. Sebze yetiştirilen, çevresinde de meyve ağaçlarının olduğu bir yer. Biz buranın toprağına ve iklimine uygun türleri tercih ettik. Bin 470 adet 9 tür ibreli; bin 568 adet yapraklı 20 tür ile 29 tür de ağaççık olmak üzere toplamda 65 bin 842 adet ağaç dikilecek. Toplamda 71 bin 526 adet bitki kullanılacak.”


Hürriyet


Geri Dön