16 / 04 / 2024

Diyarbakır Kurşunlu Camii 2017'de yeniden ibadete açılacak!

Diyarbakır Kurşunlu Camii 2017'de yeniden ibadete açılacak!

Osmanlı’nın Diyarbakır’daki ilk yapısı olan tarihi Kurşunlu Camii’nin son hali, Valiliğin dün özel izniyle gazetecilere gösterildi. Caminin 2017’de tekrar ibadete açılması planlanıyor.



Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaşanan çatışmalarda zarar gören ve Dört Ayaklı Minare ile birlikte operasyonların sembolü haline gelen tarihi Kurşunlu Camii’nin son hali, Valiliğin dün özel izniyle gazetecilere gösterildi.


Osmanlı’nın Diyarbakır’daki ilk yapısı olma özelliği de olan ve çatışmalar sırasında ateşe verilen Kurşunlu Cami’inde yaşanan tahribat, bir kez daha görüntülendi. Kullanılamaz hale getirilen caminin içi tamamen yanmış durumda. Caminin bahçesindeki abdest alma yeri olarak kullanılan tarihi çeşmenin ise bombalarla yıkıldığı gözlendi. Caminin 2017’de tekrar ibadete açılması planlanıyor.


Vatan




Haber Yeni Hayat Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Güvenlik güçleri ile PKK arasında 4 aydan fazla süren çatışmalarda Sur harebeye döndü. Binaların tamamına yakınının kullanılmaz hale geldiği ilçede, tarihi Kurşunlu Camii ve Dört Ayaklı Minare’nin içler acısı görüntüsü yürek burktu.


Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde güvenlik güçleri ile PKK’lılar arasında yaşanan çatışmalarda yıkılan birçok ev ve iş yerinin yanı sıra çok sayıda tarihi eser de tahrip oldu. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün tespitlerine göre, 11 kültür varlığı kullanılmaz hale geldi. Bunların 9’u cami, 2’si de kilise. Zarar gören eserler arasında Dört Ayaklı Minare ile operasyonların sembolü haline gelen tarihi Kurşunlu Camii öne çıkıyor. Fatihpaşa Camii, Hasırlı Mescidi, Arap Şeyh Camii, Nasuhpaşa Camii, Şeyh Mutahar Camii ile Ermeni Katolik Kilisesi ve Ermeni Protestan Kilisesi de ağır hasarlı yapılar olarak kayıtlara geçti.


Osmanlı’nın Diyarbakır’daki ilk yapısı olma özelliği de taşıyan ve çatışmalar sırasında ateşe verilen Kurşunlu Camii’ndeki tahribat, yürek burktu. Kullanılamaz hale getirilen caminin içi tamamen yanmış durumda. Çatışmalarda caminin içindeki pencerelere, mevzi oluşturmak için kum torbalarının bırakıldığı görüldü. Caminin bahçesindeki abdest alma yeri olarak kullanılan tarihi çeşmenin ise bombalarla yıkıldığı gözlendi. Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, zarar gören tarihi eserlerde restorasyon çalışmasının yakın zamanda başlayacağını, 2017’de de tamamlanacağını söyledi.


Yeni Hayat


Geri Dön