24 / 04 / 2024

Diyarbakır Sur'daki ev sahiplerine 3 teklif sunulacak!

Diyarbakır Sur'daki ev sahiplerine 3 teklif sunulacak!

Hükümet, Sur'da aylardır devam eden çatışmalarda konutları zarar gören vatandaşların yaralarını sarmak için düğmeye bastı. Sur'u yeniden inşa etmeyi planlayan hükümet, ev sahipleri için üç teklif hazırladı.



Sur'u yeniden inşa etmeyi planlayan hükümet, ev sahipleri için üç teklif hazırladı. 


Düşük değerli konut sahiplerine düşük faizli kredi, kendi evinden daha az değerli eve geçeceklere para, başka şehre taşınmak isteyene de konutunu devlete devretme hakkı verilecek.


Hükümet, Sur'da aylardır devam eden çatışmalarda konutları zarar gören vatandaşların yaralarını sarmak için düğmeye bastı.  TOKİ  aracılığı ile Diyarbakır'ın tarihî ilçesini yeniden inşa etmeyi planlayan hükümet, evleri çatışmalardan zarar gören vatandaşlara da yeni konut için üç teklifte bulunmaya hazırlanıyor. 


Buna göre, düşük değerli konut sahibi olan Sur mağdurlarına konut artı düşük faizli kredi teklifinde bulunulacak. Konut değeri yüksek olan ve daha düşük değerli konutlara taşınmak isteyen Surlulara da, para verilecek. Üçüncü olarak ise bir başka şehre taşınmak isteyenlere konutunu devlete devretme hakkı getirilecek. Bu süreçte, konutların rayiç bedeli olarak çatışmaların öncesi baz alınacak. 


Konutlar inşa edilinceye kadar da mağdurlara "kira yardımı" yapılacak. Sur'u yeniden inşa planının ayrıntıları şöyle: Hükümetin, "Sur ilçesinde operasyonlar tamamlandı" açıklamasının ardından gözler, harabeye dönen ilçedeki konutlara çevrildi. Hükümet ise Diyarbakır'ın bu tarihî ilçesinin yeniden inşaası için bir dizi proje hazırladı. Bunlardan en çok merak edilen ise Sur mağdurlannın zararlarının nasıl karşılacağı konusu oldu. TOKİ, bu konuda Sur'un yaralarım sarmak için bir yol haritası oluşturdu. Haritaya göre, ilk etapta acil olarak hasar tespit çalışması yapılacak. Tamamen yıkılan konutların yanısıra, az hasarlı ve riskli konutlar da tespit edilecek. Hasar tespit çalışmasında çatışma öncesi fiyatlar baz alınacak. Örneğin, çatışmalar sırasmda yıkılan bir konutun değerinin belirlenmesinde çatışma öncesindeki rakamlar kullanılacak. 


ÜÇ TEKLİF SUNULACAK 

Hasar tespit çalışmasının ardından, Sur mağdurlanna yeni konutlar için üç ayn teklif sunulacak. Buna göre, 


1) Konutunun değeri düşük olan vatandaşlara, yeni konut için düşük faizli kredi imkanı sağlanacak. 

Örneğin yıkılan konutunun değeri 100 bin lira olan Sur mağdurunun, 150 bin lira değerinde yeni bir ev almak istemesi halinde, aradaki 50 bin liralık fark düşük faizli uzun vadeli kredi ile ödenecek. 


2) İkinci olarak, konutunun değeri yüksek veya birden fazla konutu olan vatandaşlara da farklı teklif sunulacak. Bu kapsamdaki vatandaşlara isterlerse yeni konut ve üstte para verilecek. 


3) Üçüncü kapsamda bulunan kişilere yani bir başka il veya ilçeye göç etmek isteyen vatandaşlara da, konutunun bedelinin tamamının devlet tarafından ödenmesi söz konusu olacak. Yani hasarlı veya yıkılan konutu devlet satın almış olacak. Konutlar yapılıncaya kadar da Sur mağdurlarına kira yardımı da yapılacak. 


TARİHÎ DOKU KORUNACAK 


Öte yandan bölgede bulunan tarihî eserlerin ve Sur yapılarının tarihî dokusuna uygun olarak restore edilmesi de öngörüldü. Bunun için de ayrıca proje geliştirildi. Sur'un yeninden inşa edilmesi için 4 milyar liralık bir kaynağın harcanacağı daha önceden açıklanmıştı. Yine bu çerçevede 8 bin konutun yeniden elden geçirileceği kamuoyuna bildirilmişti. 


Taraf


Geri Dön