26 / 04 / 2024

Diyarbakır surlarının alan sınırları belirleniyor!

Diyarbakır surlarının alan sınırları belirleniyor!

Tarihi Diyarbakır surlarının  UNESCO 'nun Dünya Kültürel Miras Ön Listeye alınması nedeniyle 'alan  yönetimi ve alan sınırlarını belirleme' çalışması başlatıldı



Diyarbakır 'ın tarihi Surlarının  UNESCO 'nun Dünya Kültürel Miras Ön Listeye alınması nedeniyle Kültür ve Turizm  Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü 'nden gelen uzmanlarca alan  yönetimi ve alan sınırlarını belirleme çalışması başlatıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü 'nden Diyarbakır 'a gelen uzman Evrim Ulusan, Gökhan çete ve İpek  Özbek 'ten oluşan ekip, tarihi Surlarda incelemelerde bulundu. Daha sonra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yıldız  koordinasyonunda Belediye Meclis Salonu 'nda Alan Yönetimi ve Alan Sınırlarını  Belirleme Koordinasyon Toplantısı yapıldı.

Uzman ekip, 'UNESCO Dünya Miras Listesi ve Türkiye' ve 'Alan Yönetimi ve Yönetim Planı' ile ilgili sunum yaptı. Ekip, sadece Surların değil, Suriçi  ilçesinin bütünü, Ongözlü Köprü, Hevsel bahçeleri ve Dicle Vadisi 'nin alan sınırı  olarak belirlenmesi gerektiğini bildirdi. Bunun üzerine alan sınırı Ongözlü  Köprü, Hevsel Bahçeleri, Dicle Vadisi, Suriçi ilçesinin tamamı alan sınırı olması  için görüş birliğine varıldı.

Belirlenen alanlarla ilgili kurumlardan görüş alınacağı, sonra alan sınırının belirleneceği bildirildi. Alan sınırının belirlenmesinin ardından
oluşturulacak alan yönetiminin tarihi Surlarla ilgili 5 yıl geçerli olacak bir  eylem planı hazırlayacağı ve bu plana göre tarihi Surların korunması ve  restorasyonunun sağlanacağı belirtildi.

Toplantıya, Büyükşehir Belediyesi, Sur ve Yenişehir ilçe belediye temsilcileri, Müze Müdürü Nevin Soyukaya, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma  Kurulu üyeleri, meslek odaları temsilcileri, Dicle Üniversitesi Mimarlık  Fakültesi öğretim üyeleri katıldı.

TARİHİ SURLAR

Kuruluşu kesin olarak bilinmeyen Diyarbakır surları içerisinde yer alan İçkale, MS 349 yılında Roma İmparatoru II. Constantius zamanında onarılmış ve  etrafı surlarla çevrilmiş. Birçok uygarlığın izlerini taşıyan oyma, kabartma  motifler ve yazıtlarla bezeli ve sönmüş bir volkan olan Karacadağ 'dan çıkan  bazalt taşlarla yapıldığı için bozulmadan bugüne gelebilen Diyarbakır surları,  yaklaşık 6 kilometre uzunluğunda. şžehri çepeçevre kuşatan ve çin Seddi 'nden sonra  en uzun sur olarak kabul ediliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğünce, tarihi Diyarbakır surları UNESCO 'nun Dünya Kültürel Miras Ön  Listesine alınmıştı.

AA


Geri Dön