16 / 04 / 2024

Diyarbakır'da 27 ev istimlak edildi

Diyarbakır'da 27 ev istimlak edildi

Diyarbakır'ın Sur ilçe belediyesince Diyarbakır surlarının gün ışığına çıkarılması amacıyla surlara bitişik 27 ev istimlak edildi



Sur Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, daha önce Fatihpaşa Mahallesi'nde surlara bitişik 16 evin istimlak edildiği hatırlatılarak, bu kapsamda aynı mahalledeki 27 evin daha istimlak edildiği belirtildi.

İstimlak edilen evlerin sahiplerine istimlak bedellerinin ödendiği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

"Tarihi surlara nefes aldırma çalışmaları kapsamında Mardinkapı ve Saraykapı çevresinde bulunan bugüne kadar toplam 216 evin istimlakı tamamlandı.

Hava şartlarının elverişli olması dolayısıyla 27 ev daha istimlak edildi. Kalan 40 evin istimlak edilmesi halinde Mardinkapı'dan Saraykapı'ya kadarki bölümde tarihi surlara bitişik gecekondu kalmayacak. Ekonomik imkanların el vermesi halinde bu evlerin istimlak edilmesi ve yıkılması gerçekleştirilecek. Bu evlerin de yıkımıyla 5 kilometre uzunluğundaki tarihi surların Suriçi kısmında sur dibinde hiçbir ev ve yapı kalmayacak. Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş tarafından istimlak edilen ev sahipleriyle görüşülerek istimlak bedelleri ödendi.

Son olarak istimlak edilen 27 evin sahiplerine 285 bin TL ödeme yapıldı. Bu evlerin boşaltılmasından sonra belediye ekiplerince evlerin yıkımı gerçekleştirilecek. Vatandaşların mağduriyet yaşamaması için evlerin cam, kapı, çerçeve ve tahtalarının kullanılmasına müsaade edilecek. Amaç, vatandaşları mağdur etmeden kaçak yapıları yıkmak suretiyle vatandaşların sağlıklı ev alabilmesine olanak tanımak ve dünyaca bilinen tarihi surları gün ışığına çıkarmaktır."
AA


Geri Dön