29 / 03 / 2024

Diyarbakır'da 75 metrelik yol kamu binasına takıldı!

Diyarbakır'da 75 metrelik yol kamu binasına takıldı!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince yapılan 75 metrelik yol, Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü (TASİŞ) hizmet binasının yıkılamaması nedeniyle tamamlanamıyor



Kayapınar ilçesinde yapımına başlanan ve Şanlıurfa ile Elazığ karayolunu birbirine bağlayan 75 metre genişliğinde 5.5 kilometre uzunluğundaki yolun 1 şeridi tamamlanarak hizmete sokuldu. Yolun tamamının bitirilmesi amacıyla çalışma başlatan belediye, yol üzerinde bulunan binaları kamulaştırarak yıktı.

Yolun üzerinde bulunan TASİŞ için de ruhsatsız olduğu ve yol üzerinde bulunduğu gerekçesiyle yıkım kararı alan belediye, yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle yıkımı gerçekleştiremedi.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Abdullah Sevinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yolun yapımıyla ilgili 2006 yılından bu yana TASİŞ ile görüşmelerinin bulunduğunu, yolun 1984 yılından bu yana imar planında yol olarak belirlendiğini söyledi.

TASİŞ’in planların iptali ile ilgili daha önce açtığı davanın İdare Mahkemesince reddedildiğini kaydeden Sevinç, yolun imar uygulamasının yapıldığını ve tamamlandığını belirtti. Binanın ruhsatsız olduğunu, TASİŞ ile görüşmeleri sonuç vermeyince bina ile ilgili yıkım kararı aldıklarını ifade eden Sevinç, şöyle dedi:
"Kayapınar Belediyesi’nce tebligat yapıldı ve yıkıma gidildi, Tam da tel örgülerin bir kısmı yıkılırken, yürütmeyi durdurma kararı geldi. Biz yıkımı durdurduk. Hatta bizimle ilgili Savcılığa suç duyurusunda bulunmuşlar, ’kamu malına zarar verdiler’ diye. Hizmet binası ruhsatsız ve üstelik yola yapmışlar.

Asıl onlar kamu malına zarar veriyor. Yürütmeyi durdurma kararına biz de itiraz ettik. İdare Mahkemesi 3 defadır ara karar veriyor. En son kararda keşif yapılması istenmiş. Bu da bir kaç ayı bulur. Yolun tamamlanması için binanın yıkımının olması gerekiyor. Yol TASİŞ’in olduğu yere dayanıyor. Geçen yıl ilk şeridi açıldı. Bu yıl da tümünü bitirmeyi hedefliyoruz. Yolun bağlantısını yapamıyoruz. Tek şeritte kaldı. Şeridi açamıyoruz. Ayrıca, trafik için de tehlike oluşturuyor. Sürekli kazalar oluyor. Geniş bir yoldan birden daralan bir yola giriyor araçlar. Bu da kazalara neden oluyor."

-"YARGININ SONUCUNU BEKLİYORUZ"-

TASİŞ yetkilileri ise, hizmet binasının 1990 yılında yapıldığını, yapıldığı dönemde alanın köy statüsünde bulunduğunu belirterek, hizmet binasının yapıldığı alanın imarlı değil, hazine arazisi olduğunu bildirdi.

Bu nedenle ruhsatsız olduğu iddialarını doğru bulmadıklarını, Kayapınar Belediyesi’nin ruhsatsız olduğu gerekçesiyle 180 bin lira ceza kestiğini anlatan yetkililer, "Binanın yıkımı için alınan karar için yürütmeyi durdurma kararı aldırdık. Yargının sonucunu bekliyoruz" diye konuştu.
AA


Geri Dön