19 / 04 / 2024

Diyarbakır'da arsa fiyatları 1 yılda 10 kat artış gösterdi

Diyarbakır'da arsa fiyatları 1 yılda 10 kat artış gösterdi

Diyarbakır'da arsa fiyatlarının 1 yılda 10 kat artış göstermesi kentte ve sektörde tartışma konusu oldu. Bir kesim fiyatların balon olduğunu savunurken, diğer kesim artışın devamını umarak arsa toplamaya devam ediyor



Emlak sektöründe yaşanan hızlı büyüme Diyarbakır'da tavan yaptı. İlde tarla fiyatları 5 yıl önceki değerine oranla 50 kat, bir yıl önceki fiyatına göre ise 10 kat artış gösterirken, bu yükseliş; bazı kesimlerde ''Diyarbakır'ın da taşı toprağı altın oldu'' şeklinde yorumlandı. Bazı kesimler ise artışın suni olduğu görüşünde.

SPEKÜLASYON OLABİLİR
Tüm tartışmalara rağmen Diyarbakır kent merkezine yakın bir dönüm arsanın fiyatı 900 bin liraya, kente 20 kilometre uzaklıktaki tarlada bir dönüm alanın fiyatı 50 bin liraya, 60 kilometre uzaklıktaki tarlada ise bir dönümün fiyatı 6 bin liraya alıcı buluyor. Hatta Diyarbakır'a 80 kilometre uzaklıktaki Siverek'e bağlı köylerdeki araziler dahi peynir ekmek gibi satılıyor. Ağaoğlu Genel Müdürü Hasan Rahvalı yaşanan durumu hızlı kentleşmeye bağlıyor. Diyarbakır'ın İstanbul'un 1960'larını yaşadığını anlatan Rahvalı, "O dönem hızlı kentleşmeyle ekstrem arsa spekülasyonları yaşanmıştı. Diyarbakır'da da bu durumun tekrarlandığını tahmin ediyorum" diyor. Diyarbakır Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği (DİEM-DER) Başkanı Mustafa Koç, arsa ve tarla fiyatlarında son 6 ayda çok büyük bir yükselişin meydana geldiğini vurgulayarak, fiyatlardaki yükselişin suni olduğunu kaydetti. Fiyatların arsaların gerçek değerinin çok üzerinde olduğunu, bu nedenle vatandaşların arsa ve tarla alırken mutlaka bir uzmana danışmasını isteyen Koç, aksi yönde hareket edecek vatandaşların zarar edebileceği uyarısında bulunuyor.

Yükseliş spekülatif
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu, arsa fiyatlarının bu işi yapan kişilerce spekülatif olarak yükseltildiğini, bunun farkında olmayan vatandaşların ise gelir elde etme heyecanıyla yüksek fiyattan arsa ve tarla satın aldığını söyledi.

Tapuda işlemler % 50 arttı
Yoğun arsa alım ve satımı nedeniyle Tapu Sicil Müdürlükleri'nde yoğunluk oluşurken, kent merkezindeki 4 ayrı Tapu Sicil Müdürlüğü'ndeki işlem sayısında yüzde 50 artış oldu. Diyarbakır Tapu Sicil Müdürlükleri'nde son bir yıl içinde 9 bini aşkın işlem gerçekleştirilirken, bu devir işleminin büyük çoğunluğunu arsa satışının oluşturduğu vurgulandı. Tarla ve arsa fiyatındaki yükselişi normal bulmayan Diyarbakır Vergi Dairesi Başkanlığı, konuyla ilgili inceleme başlattı.
Sabah

 


Geri Dön