25 / 04 / 2024

Diyarbakır'da değişim var!

Diyarbakır'da değişim var!

Dünya Gazetesi Diyarbakır Bölge Temsilcisi Mahir Solmaz bugünkü köşe yazısında Diyarbakır'da başlayan kentin değişimi ve gelişimi için yapılmakta olan ve yapılacak olan yeni yatırımlardan bahsediyor..



Göründüğü kadarı ile Diyarbakır'da bir şeyler değişecek ve gelişecek gibi. Tabii bunun için kentin bütün dinamikleri ile çok daha fazla çalışması gerekiyor. 


Ayrıca her alanda koltuk sevdalıları yerine hizmet sevdalılarının kent yönetiminde söz sahibi olması şart. Elbette sorunlar çok fazla. Öncelikli olarak Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) sorunlarına değinmeden geçemeyeceğim. Çünkü ciddi anlamda OSB yatınmcısı birçok dezavantajına rağmen rekabet edip, ayakta durmaya çalışıyor. OSB'nin öncelikli problemi ve en acil olan sorunu ise doğalgaz. Bu sorunun uzamasındaki sır perdesi henüz çözülmüş değil. İkinci öncelik sırası ise demiryolu. Limanlara ulaşımda demiryolu şart. Sadece doğalgaz ve demiryolu ile artan maliyeti hepimiz az çok tahmin ediyoruz. 


Umut veren yatırımlar 


Sözünü ettiğim sorunlara rağmen OSB'de arsa tahsisi yapılan başvuru sayısı 200'ü buldu. Verilen yatırım teşvik belgesi sayısı ise 60 civarında. Sular durulduğu zaman Ortadoğu'nun lojistik üssü olacak potansiyelde bir şehir Diyarbakır. Kentte birçok yeni yatırım tamamlanma ya da temel atma aşamasında. Boydak Grubu'nun yaklaşık 300 kişi istihdam edeceği yatırım. Kahramanmaraş kökenli İskur, yerli yatırımcı Günteks Tekstil'in 70 milyon TL'ye mal olacak balık ve meyvecilik üretimi projesi. 


En önemlisi ise bugüne kadar Diyarbakır'da özel sektör eli ile gerçekleştirilecek olan Hamzalar Tekstil'in Çermik ilçesinde yapacağı ve yaklaşık 2 bin kişinin istihdam edileceği Helinamın Termal Tatil Köyü projesi. Projenin maliyeti ise 400 milyon TL. Proje sahibi Hamza Öner İstanbul'da yaşayan bir Diyarbakırlı. Umarım buralardan para kazanıp daha sonra çeşitli nedenlerle Diyarbakır'dan ayrılmak zorunda kalanlara Helinanım projesi örnek olur. Diyarbakır'a Diyarbakırlılardan yatırım akar. Çünkü Diyarbakırlı olup da büyük ölçekli yatırım yapabilecek birçok grup bulunuyor. 

Tabi bize düşen de bu yatırımları desteklemek ve duyurmak. Diyarbakır'ın imajında basının rolü çok önemli. Yazılı ve görsel basınımızın turizm ile ilgili çalışmaları var. Ama biz nedense bu çalışmalara hiç gündeme alınmıyoruz. Diyarbakır'ın özellikle tarih turizmine yönelik çok ciddi potansiyeli var. Bugün çevresindeki birçok il tarih turizmindeki başarıları ile öne çıkıyor. Diyarbakır'da bu illere göre daha fazla potansiyel var. Fakat bunu iyi kullanamıyoruz. Halbuki altını çizdiğim konuda başarı yakalanması halinde hizmetler sektörü vasıtasıyla kentteki işsizlik sorununa önemli oranda çözüm getirebiliriz. Konuşulacak yazılacak çok konu var. Tekstilden tutunda, Diyarbakır'ın son dönemdeki imajının pozitife dönmesinde önemli rolü olan fuar organizasyonlarına kadar. Ama dediğim gibi ben kendimi hep yolun başında olarak düşünüyor ve öyle çalışıyorum. Bana göre Diyarbakır'a karşı sorumluluğu olan herkes kendisini yolun başında gibi görmeli ve öyle hareket etmeli. Uzun ve meşakkatli bir çalışma döneminden sonra her yıl çıkardığımız ve kentlerin tanıtımına ciddi katkı sunduğuna inandığım bir projeyi yine 'DÜNYA Gazetesi' okuyucularına ulaştırdık. Desteği olan ve emeği geçen herkesi saygı ile selamlıyorum... 



Mahir Solmaz / Dünya Bölge


Geri Dön