23 / 04 / 2024

Diyarbakır'da ev satışları azaldı!

Diyarbakır'da ev satışları azaldı!

Diyarbakır'da "satılık" ev ilanları arttı. Bölgede, yaşanan çatışmalar evlerin fiyatlarını düşürürken satışlarda durgunluk yarattı.



Diyarbakır'da son dönemlerde en seçkin semtlerinden en varoşuna kadar bir çok evde asılan "satılık" ev ilanları görmek mümkün. Çözüm sürecinin bitmesiyle birlikte yaşanan şehir içi çatışmaların ardından ilanlardaki artış dikkat çekiyor. Yaşanan çatışmaların evlerin fiyatlarında düşüş gözlenirken, satışlarda durgunluk yaşanıyor. 


Emlakçı Uygar Özçelik, insanların evlerini satmak istemesinin nedeni olarak "siyasi istikrarsızlık ve olası çatışmaları" gösteriyor. "İnsanlar korkuyor" diyen Özçelik, "İnsanlar ellerindeki tüm sermayenin olası bir şehir çatışmasıyla kaybedeceğini düşünüyorlar. Bundan dolayı korkup sermayelerini geri almak için evlerini satma arayışı içindeler." dedi. 


'ALICI OLMAYINCA FİYATLAR DÜŞTÜ' 

Bunun başka bir nedeni yaşanan ekonomik kriz olduğunu kaydeden Özçelik, "Yaşanan siyasi belirsizlik ekonomik bir darboğazı da beraberinde getirdi. İnşaat sektörünü de durgunlaştırdı. İş yapan müteahhitler, yaptıkları evleri satmakta zorlanıyor. 350 TL'ye daha önce sattıkları evleri şimdi 250 TL'ye çektiler ama buna rağmen satışlar durgun. Çünkü vatandaş da elindeki parayı bu belirsizlik ortamında riske etmek istemiyor. Dolardaki yükselmenin yarattığı bir kriz de var. Bu siyasi ve ekonomik krizin seyrini biraz referandum belirler. Referandum sonra birçok şey daha netleşir" şeklinde konuştu. Yaşanan siyasi belirsizliğin bu kaygıların ana nedenini oluşturduğunu kaydeden Özçelik, "İnsanlar elindeki varını yoğunu eve yatırdı. Aynı zaman da insanlar Şırııak'ta, Cizre'de, Silopi'de Sur da neler yaşandığını da gördü. Suriye'de olan biteni, gelen mültecilerin durumunu da gördü. Bu ciddi bir korkuya neden oldu. Onların bu halini gördü. Kendilerinin de aynı duruma düşme endişesi var. Onun için insanlar evlerini satarak kiraya çıkıyor. Evlerinin satışından elde edecekleri gelirle, olası bir çatışma ortamında göç etmeye hazırlanıyor" diye belirtti. 


'SATICI DA ALICI DA AYNI KAYGILARI PAYLAŞIYOR' 

Evlerin satışının beklenenin altında olduğunu ifade eden Özçelik, "Evlerin satışı beklenenin çok altında. Çünkü ev ihtiyacı olanlar da evini satmak isteyenlerle aynı kaygıları paylaşıyor. Onlar da ellerindeki sermayelerini bu belirsizlik ortamında ellerinden çıkarmak istemiyorlar. Dolayısıyla bu satışı etkiliyor. Bir yıl öncesine göre hafif bir canlanma var. Ama tam bir canlanmayı ifade etmiyor. Referandum sonrası her şey daha netleşecek" ifadelerini kullandı. Özellikle varoş diye tabir edilen merkez Bağlar ilçesinin çatışmalar için taşıdığı olası potansiyel nedeniyle şehir içi göçün daha çok yaşandığını vurgulayan Özçelik, Bahar'daki evlerini satabilenler çatışma riskini kendilerince az gördükleri yerlere yerleştiğini söyledi.



Güneydoğu Güncel Gazetesi


Geri Dön