24 / 04 / 2024

Diyarbakır'da kent ormanı olarak ilan edilen arazi el değiştirdi!

Diyarbakır'da kent ormanı olarak ilan edilen arazi el değiştirdi!

Diyarbakır’da Büyükşehir Belediyesi’nin kent ormanı olarak ilan ettiği hazineye ait arazi, açılan bir kadastro davası sonucu el değiştirdi.



Diyarbakır’da Büyükşehir Belediyesi’nin kent ormanı olarak ilan ettiği hazineye ait arazi, açılan bir kadastro davası sonucu el değiştirdi. Diyarbakır Kadastro Mahkemesi, 1966 yılından bu yana hukuki anlaşmazlığa neden olan bin dönümlük araziyi üç ailenin mirasçılarına devretti.

Ancak ilginç bir şekilde dava sürecinden belediye haberdar edilmedi. Hazine avukatları da, bu karara itiraz etmeyince el değişBelediyenin kent ormanı olarak ilan etliği arazi, kadastro davası sonucu el değiştirdi. Dava sürecinden belediye haberdar edilmedi tirme kesinleşti. 


Dava gizli yürütüldü

Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesine bağlı Kayapınar Köyü’nde bulunan 140 ve 149 parsellere yönelik olarak 110 kişi, 1966 yılında açılan bir davayı gerekçe göstererek Diyarbakır Kadastro Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme, 6 ay gibi kısa sürede delilleri toplayarak davayı 10 Haziran 2015’te sonuçlandırdı. 

Çevre ve Şelıirçilik Bakaıılığı’nın TOKİ’ye devrederek konut rezerv alanı ilan ettiği, buna karşılık belediyenin imar planlarında kent ormanı olarak gösterdiği alandaki arazileri kapsayan milyonlarca metre karelik araziye ilişkin dava da gizli bir şekilde yürütüldü.

Yargılama sürecinde mahkeme, ne Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, ne de Kayapınar Belediyesi ile yazışma yaptı, düşüncelerini sormadı. Oysa Büyükşehir Belediyesi, bu alanda kent ormanı yapılması için imar planı değişikliği yapmıştı. Söz konusu alan nedeniyle belediye ile Çevre Bakanlığı karşı karşıya gelmişti. Hazine avukatları da 15 günlük sürede karara itiraz etmeyince el değiştirme kesinleşti.

Yeni arazi sahiplerinden bazıları kendilerine düşen payları satmaya başladı. Bu durum tapu işlemleri sırasında fark edilince Diyarbakır Defterdarlığımda bir evrak görevlisi memur açığa alınmakla yetinildi. Hazine, mahkeme bu alanların satılamayacağına ilişkin tapuda şerh koydurdu. Zamanında haber verilmediği için belediyenin de itiraz etme imkanı kalmadı. Şimdi Adalet Bakanlığı’nın kanun yararına bozma yoluyla kararı Yargıtay’a götürüp götürmeyeceği merak konusu oldu.



Cumhuriyet 


Geri Dön