19 / 04 / 2024

Diyarbakır'daki nitelikli konut sayısı yüzde 43 arttı!

Diyarbakır'daki nitelikli konut sayısı yüzde 43 arttı!

Son beş yılda Diyarbakır'daki nitelikli konut sayısı yüzde 43 arttı. Artışta yoğun göçün, çekirdek aileye geçişin ve diğer kentlerde yaşayan hemşehrilerin kente yatırım yapmasının etkisi büyük  



 Yoğun göç ve çekirdek ailelerin artması ile konut ihtiyacı derinleşen Diyarbakır'ın ekonomisi canlanan inşaat sektörünün üzerinde yükseliyor. Kentte son beş yılda nitelikli konut sayısının 30 bini bulduğunun altı çizilirken, göstergeler de kentin adeta bir şantiyeye dönüştüğünü ortaya koyuyor. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın verilerine göre 2008 yılında kentteki konut sayısı 69.866. Kentte 30 bin yeni konutun yapılması ile rakam yüzde 43 artmış durumda. Kentte yapılan bir araştırmada 2009'un ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre konut üretiminin yüzde 123.8 arttığına da işaret ediliyor. Kentteki toplam  TOKİ  konut sayısının ise 8 bin 640;a ulaşacağı belirtiliyor. Bütün bunların yanında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 14 mahallede kentsel dönüşüm başlatmış durumda. Belediye bu mahallelerde toplantılar yaparak, yeni modern binaların yapılması için harekete geçti. Mahalleli yine aynı yere yapılacak konutlarda ikamet edecek. Aynca kentin 4 gelişim aksı da belirlendi. Birinci aks, kuzeybatıdaki Kayapınar bölgesi, kuzeydoğu ve güneybatı ikinci ve üçüncü akslar. Dicle nehrinin diğer tarafı ise arazi yapısı nedeniyle dublex ve triblex yapılar için ayrılmış durumda. Konut üretiminin gelişmesinde diğer faktörlerin ise, inanış nedeniyle birikimlerin faizde değil gayrimenkulda değerlendirmesi, diğer kentlere göç edenlerin memleketlerinde yatırım yapması ve 'açılım'la birlikte Avrupa'daki hemşerilerin de Diyarbakır'dan konut alması olarak gösteriliyor. Sektörün yatırım hızının 5 yıl daha kesilmemesi bekleniyor.

Konut talebinin artmasının dışında arazi talepleri de dikkat çekiyor. GAP'ın sulama kanallarının yapılacağı haberlerinin arazi fiyatlarım 20 kat artırdığı kaydediliyor. Gayrimenkuldaki gelişmeler böyleyken, sanayide degelişmeler sürüyor. Kentte yatırım heyecanım kurduğu 25 milyon euroluk yapı ürünleri ve kimyasallan tesisi ile artıran Karavil Grup'un yanı sıra Boydak Holding'in önümüzdeki ay başlayacağı yatırım da dikkat çekiyor. Boydak Holding'in Suriye ve Irak'a sevk edeceği baza ve yataktan 12 milyon TLye kuracağı bu tesisten gerçekleştireceği belirtiliyor. Boydak'ın yaünmının kent dışından gelecek sanayiciye model olması bekleniyor. Aynca bu yatırımla birlikte yan sanayinin gelişeceği ve küçük girişimcilerin de yüzünün güleceği söyleniyor. Türkiye'nin ekilekilebilir arazileri ortalaması yüzde 25 iken bu oranın yüzde 50'yi bulması da tarımsal sanayiye dikkat çekiyor. Kentte yatınm yapılabilecek diğer bir alanın ise gıda olduğu belirtiliyor. Kentin Ortadoğu için bir gıda amban olduğunun ala çizilerek, Diyarbakır'da makarna fabrikası,hububat ambalajlama tesisleri, bulgur fabrikası lcurulabileceğinin alö çiziliyor. Beklenti kentte domino etkisi yaratacak, yan sanayi ile kenti geliştirecek bir yatırımın gelmesi.
 
Diyarbakır'ın son yatırımı Karavil Grup'un yapı sektörüne yaptığı 25 milyon euroluk tesis. Bunu Boydak Holding'in önümüzdeki ay başlayacağı 12 milyon liralık yatak ve baza tesisi takip ediyor.
 
Dünya/Handan Sema Ceylan

 


Geri Dön