29 / 03 / 2024

Diyarbakır'ın çehresi değişecek!

Diyarbakır'ın çehresi değişecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Dicle Nehri üzerinden yapılması planlan Dicle Vadisi Projesi hayata geçiyor. Proje hazırlama çalışmaları devam eden Dicİe Vadisi Projesi'nde sona gelindi.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacak projeyle On Gözlü Köprü bölgesinde sosyal alanlar oluşacak. 

Hazırlanan projeyle ilgili bilgi veren Çevre ye Şehircilik Diyarbakır İl Müdürü Mustafa Temel, Dicle Vadisi Projesi'nin Bakanlığın ana gündeminde yer aldığını söyledi. İmar ihalesinin geçtiğimiz Aralık ayında yapıldığını belirten Temel, Şubat ayında ise, imar planı ve 1. etap uygulamasının teslimatı yapılacağını kaydetti. Yapılacak projenin Diyarbakır'ın akciğeri şeklinde tasarlandığını ifade eden Temel, projede belediyelerin de yer aldığını bildirdi. Temel, "Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak, Diyarbakır'da kentsel dönüşüm çalışmalarına son hızla devam ediyor. 6306 Sayılı Afet Altındaki Alanların Dönüştürmesi Hakkında Kanun kapsamında iki önemli çalışmamız devam ediyor. Bunlardan biri, Dicle Vadisi Projesi'dir. Yıllardır birçok kurum tarafından yapımıyla ilgili projeler üretilmesine rağmen, Dicle Vadisi hayata geçirilemedi. Şu an bu proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ana gündemi konumunda. 


Dicle Vadisi bölgesi, şehir ile yeşil alan bağlantısını kurarak, şehir halkının dinlenme ihtiyacını karşılayacak ve şehrin akciğerini oluşturacak şekilde planlanmaktadır. Bakanlığımızca belirlenen ilk etap uygulama alanı, kuzeyde Hevsel Bahçeleri, güneyde On Gözlü Köprü, batıda Ovabağ-Diyarbakır yolu, doğu yakasında ise Kırklar Dağı'nda sınırlanan alanda başlayacaktır. Bakanlığımız bu çalışmanın imar ihalesini Aralık ayı içerisinde başlattı. Şubat ayında ise imar planı ve 1. etap uygulamasının teslim aşaması olacak. Yapılacak projede yasal, yönetsel ve teknik yöntemlerin uygulanabilir ve uygulama sürecinde yer alan eylemlerin tasarım ve programlanması, Dicle Nehri'nin kenarında halkın kullanımına yıl boyu açık olacak şekilde, engelli, çocuk ve yaşlı ve benzeri dezavantajlı grupları da gözeterek, çocuk parkı, mesire alanları, yürüyüş parkurları, bisiklet yolları gibi sosyal alanların donatılması hedefleniyor. 


Ayrıca, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi' alan yönetimiyle beraber UNESCO teklifi çalışmamız devam ediyor. Bakanlığımıza, Dicle Vadisi Projesi ile ilgili uygulamaları, alan yönetiminin planını gönderdik. Bakanlığımız da UNESCO teklif çerçevesinde bu çalışmaları yürütüyor. Basında Dicle Vadisiyle ilgili sürekli olumsuz haberler yansıyor. Bu haberlerin nedeni ise, Dicle Vadisi Projesi'nin uygulanacağı yerin rezerv yapı alanı adı altında ilan edilmiş olmasıdır. Halkımız müsterih olsun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak o bölgeyi kesinlikle yatırım, konutlaştırma gibi bir çalışmayı asla öngörmüyoruz. O bölge konuta açılmayacaktır. Tüm bu çalışmaları belediyelerle birlikte yürütüyoruz. Belediyelerle aramızda bir diyalog problemi de bulunmamaktadır" dedi. 


"SURİÇİ MASTIR PLANI HIZLA DEVAM EDİYOR" 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Dicle Vadisi Projesi dışında Suriçi Mastır Planı çalışmasının da hızla devam ettiğini aktaran Temel, bu kapsamda çok sayıda eski yapıyı kamulaştırdıklarını söyledi. Temel, "Mastır planımız geçen ay itibariyle Bakanlığımıza teslim edildi. Mastır planı kapsamında Ulu Cami civarında 50 dolayında taşınmazı kamulaştırdık. Diğer yerlerdeki kamulaştırma çalışmalarımız son sürat devam ediyor. Yakın bir zamanda Ulu Cami bölgesinde 80 civarında taşınmazı kamulaştırarak, camiyi daha ferah ve kullanılabilinir bir hale getirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca mastır planını ön gördüğü yaklaşık olarak Suriçi'nde 400 yakın yüksek riskli yapıyı yıkmayı düşünüyoruz. Bakanlığımızın bu kapsamda çeşitli teşvikleri de var. Teşviklerle vatandaşlarımızı faydalandırmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu. 


Adana İlk Haber


Geri Dön