25 / 04 / 2024

Diyarbakır'ın dünyaca ünlü surlara bitişik kaçak yapılar tek tek yıkılıyor!

Diyarbakır'ın dünyaca ünlü surlara bitişik kaçak yapılar tek tek yıkılıyor!

Yüzyıllarca, Hurri Mitanniler, Asurlar, Urartular, Medler, Romalılar, Sasaniler, Artuklular ve Akkoyunlular gibi çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır'ın dünyaca ünlü surlara bitişik kaçak yapılar tek tek yıkılıyor.





Çin Seddi'nden sonra dünyanın en geniş, en uzun ve en sağlam suru kabul edilen tarihi Diyarbakır surları, çevresindeki kaçak yapılardan temizleniyor. Havadan görünüşü ile kenti bir kalkan balığı biçiminde çevreleyen ve 82 burçtan oluşan surların çevresinde oluşan kaçak yapılaşmanın önlenmesi için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nce yaklaşık 12 yıl önce başlatılan çalışma sürüyor.


Yüzyıllarca, Hurri Mitanniler, Asurlar, Urartular, Medler, Romalılar, Sasaniler, Artuklular ve Akkoyunlular gibi çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır'ın dünyaca ünlü surlara bitişik kaçak yapılar tek tek yıkılıyor.


Surları kaçak yapılardan arındırma çalışmaları kapsamında en son Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Sur Belediyesi işbirliğiyle Mardinkapı bölgesindeki 2 benzin istasyonu, büfeler, DİSKİ'ye ait tesis, Sur Belediyesi şantiyesi, çay bahçesi ve otoparkın yıkımı gerçekleştirildi. Yıkımı yapılan 30 dönümlük alan yeşil alana dönüştürülecek.


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkan Vekili Murat Alökmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi surların etrafını boşaltma ve temizleme işleminin 2001 yılından beri sürdürüldüğünü, 2001-2004 yılları arasında yaklaşık 3.5 kilometrelik alanın iş yerlerinden ve işgallerden arındırıldığını anımsattı.


Boşaltılan alanların tamamının surların görünür olması için yeşillendirildiğini dile getiren Alökmen, 2004 yılından bu yana da Küpelikapısı'ndan Mardinkapı'ya kadar olan 1.5 kilometrelik alanın boşaltıldığını ve temizlendiğini bildirdi.


- İçkale'de 218 ev yıkıldı


İçkale'de kentsel dönüşüm çalışmasında da ciddi bir alanın boşaltılmasının söz konusu olduğunu kaydeden Alökmen, şöyle konuştu:


"Bu proje de sürüyor. Burada da surların iç tarafı ortaya çıkarıldı. İçkale'de sadece kamulaştırma bedeli 16 milyon lira tutarındadır.  TOKİ  ile bu çalışma yapılıyor. Toplam 352 ev var. Bunların 218'i yıkıldı. Diğerleriyle henüz anlaşma yapılmadı. İçkalede, toplam 15 hektarlık bir alan var. Diğer kalan konutlar da yıkılacak, ancak konut stoku tükendi. Bu konuda TOKİ ile görüşmeler yapıyoruz. Yeniden konut üretme gibi çalışma içerisindeyiz."


Alökmen, surların restorasyon çalışmasının Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Diyarbakır Valiliği tarafından yürütüldüğünü aktardı. Mardinkapı'nın olduğu yerde büfeler ve benzin istasyonlarının boşaltıldığını dile getiren Alökmen, şöyle devam etti:


"Sur Belediyesi şantiyesi boşaltıldı. Çay bahçesi, DİSKİ'ye ait tesis, otopark, 2 benzin istasyonu ve büfeler vardı. Bunların hepsinin tahliyesi sağlandı ve 30 dönümlük alanda park çalışması başladı. Bundan sonra da surlara bitişik alan olarak sadece Benusen Vadisi kaldı. Bu mesafe de yaklaşık 1 kilometre. Vadideki Benusen Mahallesi'nde ciddi bir anlamda bir konut var. Onlar için ayrı büyük bir proje yapılması gerekiyor. Çünkü en yoğun alan orası. Yaklaşık 2 bin konut var. Surlara bitişik alan olarak Benusen Mahallesi'ndeki 2 bin konut kaldı. Bunların birebir çalışmaları yapılmadı. Sadece alan olarak biliniyor. Önümüzdeki süreçte gündeme gelecektir. Onun için herhangi bir çalışma şuan yok."


AA


Geri Dön