23 / 04 / 2024

Dizayn Grup'tan kamuoyuna duyuru!

Dizayn Grup'tan kamuoyuna duyuru!

Dizayn Grup, Kıbrıs Barış Suyu Projesi'nin patent ve telif haklarının tek sahibi olduğunu açıkladı...



Son günlerde Alarko'nun; Kıbrıs Barış Suyu Projesi ile ilgili "Dizayn Grup'un hak ve kazanımlarını görmezden gelen" basın açıklamaları üzerine bu duyuruyu yapma ihtiyacı doğmuştur.

Bildiğiniz gibi, Dizayn Grup teknoloji üreten Türkiye'nin önemli kuruluşlarından biridir. Endüstriye dönüşmüş patent sayısında Türkiye'nin liderliğine oynayan bir iddiası ve bu uğurda verilmiş bir mücadelesi vardır. 22 yıldır, 50 sayısını geçen AR-GE kadrosuyla, insanlığın sorunlarına çözüm üretme gayreti içerisindedir.

Dizayn Grup; "Beyin Göçne Karşı Beyin Gücünü Teşvik Ediyoruz" kampanyası ile hem sosyal sorumluluğunu yerine getirmek, hem de ülkemizin birikimli insan kaynağının ülkemizde kalmasını temin etmek adına kıymetli projelerinin endüstriye dönüşmesi için tüm mali ve teknik desteği vermektedir.
Kıbrıs Barış Suyu Projesi'nin, 1996 itibariyle patent ve telif hakları Sn. Kemal Gürbüz Orun tarafından alınmıştır. Firmamız da aynı yıllarda bu önemli projeyi mali ve teknik açıdan desteklemiş ve nihayetinde proje sahibinin isteği üzerine projenin tüm haklarının sahibi olmuştur. Bakınız:

www.dizayngrup.com/kibrisprojesi/tescilbelgesi.html
www.dizayngrup.com/kibrisprojesi/patentbelgesi.html
www.dizayngrup.com/kibrisprojesi/omdevir.html

Sahip olduğumuz patent ve telif hakları sayesinde, Kıbrıs Barış Suyu Projesi; "kara yapıları işi Alarko, projeye özel boruyu üretme işi Dizayn Grup, deniz inşaat işi de TML" ye ait olmak üzere özel bir konsorsiyum kurulmuş, Bakanlar Kurulu'nun kararı ile de ihalesiz ve hazine garantili olarak kurulan bu konsorsiyuma verilmiştir. Bakınız:

www.dizayngrup.com/kibrisprojesi/konsorsiyumsema.html

Bu konsorsiyum tarafından, hem bugün Sayın Cumhurbaşkanımız olan, dönemin Kıbrıs ilişkilerinden sorumlu devlet bakanı Sayın Abdullah Gül'e, hem devletimizin tüm ilgililerine projemizin "Kıbrıs'ın suya kavuşmasının tek yolu" olduğu gerçeğini anlatan teknik ve yatırımın fizibilitesi ile ilgili brifingler verilmiş, nihayetinde de, Bakanlar Kurulu projemizi onaylayarak, dönemin Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel'in imzasıyla uygulama fazına geçmiştir. Bakınız:

www.dizayngrup.com/kibrisprojesi/katilimcilistesi.html
www.dizayngrup.com/kibrisprojesi/basbakanligayazi.html
www.dizayngrup.com/kibrisprojesi/basbakanliktanyazi.html
www.dizayngrup.com/kibrisprojesi/dsinincevapyazisi.html

Malumunuz olduğu üzere, ülkemizde Bakanlar Kurulu'nun ihalesiz olarak bir projeyi bir kuruma veya konsorsiyuma verebilmesi için olmazsa olmaz şartlar vardır. Bu şartlar, bizim firmamıza ait patent ve telif haklarımız gerekçesiyle tezahür etmiş, projenin ihalesiz olarak verilmesinin önü açılmıştır. Nitekim Bakanlar Kurulu'nun gerekçeli kararının tamamı Dizayn Grup adına tescilli olan patent ve telif haklarımızı tarif etmektedir. Aksi halde onlarca A karnesine sahip müteahhidi olan bir ülkede, bir kuruma ya da konsorsiyuma, ihalesiz ve de hazine garantili iş vermek mümkün olabilir mi? Bu ülkenin hiçbir bakanı, kanuna aykırı bir işleme imza atmaz. Bakınız;

www.dizayngrup.com/kibrisprojesi/bakanlikkarari.html
www.dizayngrup.com./kibrisprojesi/karargerekcesi.html

Bu üç ana konsorsiyum üyesi tarafından, konsorsiyum üyeleri içinde daha eski bir firma olması sebebiyle, Alarko pilot firma seçilmiştir.

Yadırganacak olan taraf şudur ki, Alarko bu tarihten itibaren projeye ait tüm hakları sadece ve sadece kendi menfaatleri üzerinde yapılandırmaya çalışmış, patentin ve telif haklarının sahibini dahi devre dışı bırakma niyetini alenen gösterecek kadar "tanımsız ve tarifsiz" bir davranış içine girmiştir. İyi niyet ve etik değerlerle bağdaşmayan bu yanlış, hem Kıbrıs'a su akıtmayı geciktirmiş, hem patent ve telif hakkının sahibi olarak Dizayn Grup'u, hem de konsorsiyumun diğer üyelerini rahatsız etmiş, zarara uğratmıştır. Tabii ki, projeyi Alarko ile tanıştırmaktan fevkalade rahatsız ve üzgünüz.

Ayrıca, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün, patent ve telif haklarının Dizayn Grup'a ait olduğu bilgisinden haberdar olmalarına rağmen, kendilerinin bile çözemediği "Kıbrıs'a su taşıma sorununu çözen teknoloji geliştiren bir firmayı" değil de, haklara tecavüz eden bir firma ile proje yürütmesi anlaşılamaz ve kabul edilemez bir durumdur. Bakınız:

www.dizayngrup.com/kibrisprojesi/alarkoyaihtarname.html
www.dizayngrup.com/kibrisprojesi/dsibilgilendirme.html

Dizayn Grup, Kıbrıs Barış Suyu Projesi'nin araştırma ve teknoloji geliştirme kısmına bugüne kadar 5 milyon USD harcamıştır.

Türkiye hukuk devletidir. Dizayn Grup, tüm haklarını yasalarımız çerçevesinde mücadele vererek alacağından emindir.

Ayrıca,  kamuoyunu doğru ve tam bilgilendirmek için, Alarko yetkilileri ile TV'de canlı yayında konuyu tartışmaya hazır olduğumunuz da bilinmesini isteriz.

Saygılarımla
İbrahim Mirmahmutoğulları
Dizayn Grup Yönetim Kurulu Başkanı


Geri Dön