24 / 04 / 2024

Doğa, Erbil'de bölgenin en büyük demir çelik fabrikasını kurdu!

Doğa, Erbil'de bölgenin en büyük demir çelik fabrikasını kurdu!

Erbil'e 200 milyon dolarlık demir çelik yatırımını tamamladı, iki 'ağır sanayi' yatırımı daha geliyor. Antalya' da mermer tesisi aldı. Burdur'da bir ocak daha almak üzere...



Erbil'e 200 milyon dolarlık demir çelik yatırımını tamamladı, iki 'ağır sanayi' yatırımı daha geliyor. Antalya'da mermer tesisi aldı. Burdur'da bir ocak daha almak üzere. Altın, krom ve demir cevheri madenciliği yapacak. Yunanistan'da et tesisi aldı, bir yenisini Kırklareli'nde kuruyor, Çatalca çiftliğinde peynir üretimine başlıyor... 


Bir hastane aldı, zincire dönüştürmek için yeni satın almalara bakıyor. Yurtdışında hastaneler açacak. Kuzey Irak üzerinde duruyor, BES hariç sigortada bütün branşlarda hizmet veren bir şirket kurdu, Urfa'da Hotel El Ruha'ya ortak oldu, Yine Urfa'da bir çırçır fabrikası satın aldı, Telekom işine giriyor... 


İstanbul'da bitmiş iki GM projesinin satışı işini aldı.  İzmir  Mavişehir'de 100 milyon dolarlık yatırımla açık AVM yapacak. İstanbul'da konut projeleri geliştirecek, Doğa Kolejlerini yurtdışına açıyor, Nişantaşı Üniversitesi'ne ortak oldu. Biruni Üniversitesi'ni kuruyor. Doğa Üniversitesi çalışmalan devam ediyor. 


Doğa Production'la iki film yaptı, İvme satış teknolojilerinde Vestel'le ortak çalışmaya başladı, Paylasal. 

com ismiyle Facebook'la entegre çalışan bir alışveriş sitesi kurdu... Bu başdöndürücü girişim ve satın alma trafiği Doğa Kolejleri'nin de içinde bulunduğu Doğa Grubu'nun son birkaç yıllık faaliyet özeti... 

Birçok haber var. Şirketin CEO'su Yusuf Gökmen'le birlikte ziyaret ettiğimiz Erbil'deki demir çelik tesisi, gündemindeki en önemli yatırım 160 milyon dolan bulmuş yatırımı. "40 milyon dolar işletme sermayesi ile birlikte yatırım 200 milyon doları bulacak" dedi Gök men. "Bölgede bir iki yatırım planımız daha var. Henüz tam olgunlaşmadığı için ayrıntı veremiyorum ama önemli endüstri yatırımlarımız olacak." Fabrika tamamlanmış. 

Üretime, satışlara başlamış. Doğa Grubu'nun en büyük endüstriyel yatırımı olan F&F Steel, Kuzey Irak'taki büyük inşaat projelerini hedefliyor. 520 bin ton kapasiteli fabrikayla yıllık 350 - 400 milyon dolar katma değer yaratılması planlanıyor. 

500 - 600 kişiye istihdam sağlayacak fabrika 40 bin m2'si kapalı, 400 dönüm alanda, bu konularda uzman Türk şirketi CVS tarafından kurulmuş. Bölgedeki hurdayla çarkları çevirecek fabrika için diğer bölgelerden hurda temini için de lisans alınmış. 

Doğa Grubu'nun demir çelik yatırımını seçmesinin temel nedeni bölgedeki inşaat furyası... Her yer inşaat halinde, siteler, iş merkezleri, oteller, altyapı yatırımları yapılıyor. 

4 milyon tonluk inşaat demiri ihtiyacı var. Üretim ise 400 bin tonda. 

Pazar açık. CEO Yusuf Gökmen, 'ağır sanayi' nitelikte iki endüstri yatırımı daha planladıklarını söyledi. 

Bankalara eleştiri Bali'ye övgü Erbil yatırımı macerasını anlatan CEO Yusuf Gökmen, bankaların yatırımcıyı yeterince desteklemediği görüşünde. İsim vermeden 'birçok bankayı' eleştirdi ama destek gördükleri bir bankanın ismini özellikle andı: "İş Bankası hariç diyeceğim. 

Desteklerini gördük. Adnan Bey, (Genel Müdür Adnan Bali) biz davet de etmeden fabrikayı ziyaret etmiş. 

Kendisi yatırımı duymuş, gelmiş. 

Bankalar bölgeyi riskli buluyor, yüksek kredi vermiyorlar. Bu yüzden yüzde 30 özkaynak düşünmüştük, yüzde 50'ye çıktık. Yatırımda 1 kuruş teşvik destek de almadık" dedi. 

Eğitimle büyüdü birçok sektöre açıldı Doğa Grup eğitim yatırımlarıyla büyüdü. 10 bin 500 çalışanı var. Cirosu 300 milyon dolar. Grubun piyasa değeri 700 milyon dolar. Demir-çelik, gayrimenkul, girişim, bilişim, hayvancılık, sağlık ve turizm sektörlerinde de faaliyederi var... CEO Gökmen, "Büyümeyi düşündüğümüz sektörleri; eğitim, ağır sanayi, gayrimenkul ve maden olarak belirledik. Ağır sanayide ilk büyük yatırımı yaptık, iki yatınm daha planlıyoruz. Madencilikte AntalDoğa Koleji'nin kampüs sayısı son rakamlara göre 82'yi bulmuş durumda. Ancak birçok yeni kampüs açılıyor, açılacak... Yeni yurtdışı planları devreye giriyor. KKTC'de kolej açıldı... Fakat asıl bundan sonra açılım bekleniyor. Kuzey Irak, bu konuda da bir çıkış kapısı olarak değerlendirilebilir. Eğitim yatırımlarının ikinci boyutu dershaneler... 41 şubesi olan Fatih Dershanesi. 87 şubeli Kültür Dershaneleri, 11 şubeli English Time, grubun bünyesinde. Üçüncü boyut üniversite yatırımları. Doğa Grubu, Nişantaşı Üniversitesi'ne ortak olmuş. Biruni Üniversitesi kuruluyor, izni çıkmış. Kampüsü Topkapı'da olacak. Bir de Doğa Üniversitesi projesi var. 0 da gerçekleşirse grubun üç üniversitesi olacak. Doğa grubu bu yapısıyla sektörün birçok alanına yatırım yapmış bir eğitim holding gibi gözüküyor.Ancak grup farklı iş alanlarına açıldıkça yönetim yapısı da değişmeye başlamış. 

Profesyonel transferleri olmuş. CEO Yıisuf Gökmen de bu dönemde gruba katılmış. Her grubun tam yetkili CEO'su var. Gökmen, "Doğa Grup bir çatı. Yukarıdan aşağıya insiyatif modeli var. Her grup kendi yarattığı kaynakla yatırımını yapar" dedi. 

ya'da tesis aldık. Burdur'da bir ocak daha almak üzereyiz. Hedefte altın madenciliği, krom ve demir cevheri var. Gayrimenkulde taahhüt, proje geliştirme, yatırımcılık ve satış işlerimiz olacak. İstanbul'da bitmiş iki projenin satışını üsdendik. İzmir Mavişehir'de açık AVM yapacağız. 100 milyon dolarlık bir projedir. Ankara'da 2, Urfa'da 1 okul yapacağız. 

Doğa Koleji'ne kiraya vereceğiz. Ataşehir ve Güneşli kampüslerini yaptık. İstanbul'da konut projelerine başlıyoruz" dedi. 

Memleketine iki yatırım yaptı Grubun kurucusu Fethi Şimşek, Şanlıurfa doğumlu. Halen Urfaspor'un başkanlığını da yapan Şimşek, memleketine iki önemli yatınm yapmış. Balıklı Göl manzaralı Hotel El Ruha'ya ortak olmuş. "Geleneksel Urfa Mimarisi" tarzında Urfa taşından yapılan otel dışmda bir ikinci yatınmı da tekstile yapmış. 

Geçtiğimiz eylül ayında bir çırçır fabrikası satın almış. Yetkililerin verdikleri bilgiye göre yıllık 20 milyon lira ciro yapabilecek bir yatınm bu. 

Hastane zinciri kuracak yurtdışına da bakıyor Doğa Grubu, Esenyurftaki Doğa Hastanesi'ni alarak sektöre ük adımım attı. Yatınm yaparak hastaneyi büyüttü. Sağlık Grubu CEO'su Nihat Kırmızı, "Hastane zinciri kuracağız" dedi. Kırmızı, yeni hastaneler konusunda izin engeli karşısında, satın alma, birleştirme, büyütme stratejisi izleyeceklerini söyledi. 

Sağlık yatnımlan için yurtdışına da bakılıyor. Kuzey Irak'ta sağlıkta büyük açık var. Oraya hastane kurulması veya Türkiye'ye hasta getirme seçenekleri değerlendiriliyor. 

Başka sağlık gruplanyla işbirliği de gündemde. CEO Gökmen, "Sağlık yatınmlannda bir tıp fakültesi ile final yapacağız" dedi. Bu grupta bir de sigorta işi var. BES hariç tüm branşlarda hizmet verecek. Grubun sağlıktaki bir diğer yatırımı da Çınaraltı Sağlık Ürünleri... Yüksek kaliteli tıbbi mantar üreten İngiliz şirket MycoPro'nun Türkiye distribütörü olarak faaliyet gösteriyor. 


İbrahim Ekinci/ Dünya Gazetesi 


Geri Dön