19 / 04 / 2024

Doğal afetlere dayanıklı binalar inşa edilmeli!

Doğal afetlere dayanıklı binalar inşa edilmeli!

İstanbul'da yaşanan sel felaketinin ardından konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, ''doğal afetlere dayanıklı binalar inşa edilmeli'' dedi.



İstanbul’da etkisini gösteren ve sel baskınlarına sebep olan şiddetli yağışların ardından belediyecilik ve alt yapı soruları tekrar gündeme gelmiş oldu. 


Uzmanların birçoğu yaşanan durumu tabiatın dengesini bozan betonarme yapılaşmaya yorumlarken, kentsel dönüşümde yapılan yanlışlara da vurgular yapıldı.  İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Bugün kentsel dönüşümü sadece ‘güçlü binalar inşa etmek’ olarak anlıyoruz. Kentsel dönüşüm ile şehirler muhtemel en üst doğal afetlere dayanıklı olarak inşa edilmeli” şeklinde açıklamalar yaptı. 


Yaşanan sel felâketinin ardından açıklamalar yapan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “İstanbul, 2009’da Ayamama Deresi’nin de taşmasıyla büyük sel yaşamıştı. Bu sefer benzer durum olmadı, ama yağış miktarı çok yüksekti. İklim değişiyor, ancak önlemler, çözümler değişmiyor. Küresel ısınma kutuplardaki buzulların erimesinden ibaret değil. Bugün kentsel dönüşümü sadece ‘güçlü binalar inşa etmek’ olarak anlıyoruz. Kentsel dönüşüm ile şehirler muhtemel en üst doğal afetlere dayanıklı olarak inşa edilmeli” tavsiyesinde bulundu.


Her yıl tamirata büyük paralar harcanıyor

Kadıoğlu, “Japonlar bin yıllık sel ihtimaline karşı altyapı kurarken, bizde son birkaç yılın ortalamasına göre altyapı kuruluyor. Bir ülkenin kalkınması altyapıdan başlar. Maliyet çok yüksek diye bin yıl çalışacak sistemi kurmayanlar, her yıl tamirata harcadıkları parayla daha büyük harcama yaparlar” dedi.


Yeni Asya 


Geri Dön