20 / 04 / 2024

Doğalgaz Türkiye'ye 500 milyon dolar külfet getirecek

Doğalgaz Türkiye'ye 500 milyon dolar külfet getirecek

Rusya ile İran'la yapılan anlaşmaya göre Türkiye 500 milyon dolar civarında külfet altına girebilir



Küresel kriz sonrasında düşen doğalgaz tüketimi, Rusya ile İran'la yapılan anlaşmaların içeriğinde yer alan `al ya da öde' yükümlülüğü nedeniyle hesaplamalara göre Türkiye'ye 500 milyon dolar civarında maddi külfet getirecek

2009 yılı için yaklaşık 37 milyar metreküpü aşkın doğalgaz kullanılmasının öngören uzmanlar, krizle birlikte tüketim düştüğü bu yıl tüketimin 35 milyar metreküp civarında kalmasını bekliyorlar. Bu durumda ortaya çıkacak 2 milyar metreküplük bir fazlalık olacağını ifade eden uzmanlar, bunun Türkiye'ye 500 milyon dolarlık ek maliyetinin olacağını dile getirdi. Uzmanlar, diğer piyasa oyuncularının da Türkiye'ye gaz getirmesi halinde miktarın daha da artacağı uyarısında bulunurken, Enerji Bakanlığı `al ya da öde' yükümlülüğünün düşürülmesi ve iki veya üç yıl ertelenmesi için Rusya ve İran ile görüşmeler yapacağı belirtiliyor.
Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

`İran ve Rusya'dan anlayış bekliyoruz'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de doğal gaz tüketim değerlerinin düşmesi ile beraber, Türkiye'nin gerek Rusya ile gerekse İran'dan anlayış beklediklerini söyledi. Yıldız, Türkiye'nin bu ülkelerle yaptığı anlaşmalar sonucunda, `al ya da öde' yükümlülüklerine, miktarı değişmek kaydıyla gireceğini belirterek, "Bu konuda hem Rusya Federasyonu'ndan hem de İran'dan bir elastikiyet bekliyoruz" dedi. Nükleer enerji santrallerininTürkiye'ye kazandırılmasıyla ilgili kararlılığın hiçbir şekilde eksilmeden devam ettiğini dile getiren Enerji Bakanı Yıldız, "Nükleer santral ihalesi bir yarışma süreci. Kasım ayının ortalarında sonuca ulaşırız" diye konuştu. Nükleer santral ihale sürecini Rusya ile görüşerek 2 ay uzattıklarını, 20-24 Kasım tarihine kadar bu konuda sonuca varmış olacaklarını ifade eden Bakan Yıldız, Irak'taki ihalelerden birini mutlaka almak istediklerini de dile getirdi.
Türkiye


Geri Dön